Κατάθλιψη Διατροφή: Μπορεί η κατανάλωση junk food να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης


Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. 350 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως θα βιώσουν κάποια μορφή της. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες μπορεί να βιώσουν κατάθλιψη.

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση ψυχική που υπερβαίνει την απλή συναισθηματική πτώση ή τις εναλλαγές της διάθεσης. Θεωρείται μια σοβαρή ασθένεια και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των νέων μετά τα τροχαία ατυχήματα.

Η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και διατροφής

Η κατάθλιψη και η διατροφή μπορεί να σχετίζονται. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ακολουθούν μια ελλειπή ή κακής ποιότητας διατροφή – μια με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο κρέας, σοκολάτες, γλυκά επιδόρπια, τηγανητά τρόφιμα, εκλεπτισμένους υδατάνθρακες και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά – είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα καλά ωστόσο νέα από την άλλη πλευρά είναι ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν κατάθλιψη.

Αυτά τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με άλλα ευρήματα επιστημονικών ερευνών που αναδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή βοηθά στην προστασία από ασθένειες. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή – η οποία δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και θαλασσινών και τον περιορισμό της λήψης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων – έχουν χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου ανάπτυξης κατάθλιψης και άλλων ασθενειών, όπως για παράδειγμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, του διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να καταδειχθούν με ασφάλεια οι σχέσεις μεταξύ προκλήσεων ψυχικής υγείας, και ειδικότερα της κατάθλιψης, και των διατροφικών επιλογών, στο μεσοδιάστημα συνίσταται ο περιορισμός των junk food, των τηγανητών και επεξεργασμένων τροφών, της κατανάλωσης αλκοόλ και η υιοθέτηση μιας όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένης διατροφικής ρουτίνας, με πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ