Καλαμπόκι : Τα οφέλη του στον οργανισμό


Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες,βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία του καλαμποκιού είναι αμφιλεγόμενα – ενώ περιέχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η καλλιέργεια συχνά τροποποιείται γενετικά.

Τι είναι το καλαμπόκι
  • Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο ένα λαχανικό όσο και ένα δημητριακό.
  • Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε από το στάχυ θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως ολικής αλέσεως .
  • Το καλαμπόκι προέρχεται από το Μεξικό πριν από 9.000 χρόνια και είναι γνωστό με το αρχικό του όνομα «αραβόσιτος» σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί μεγάλωσαν και συγκομιδή αυτής της καλλιέργειας ως κύρια πηγή τροφής.
Πολύ θρεπτικά
  • Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης σχετικά χαμηλή σε πρωτεΐνες και λίπη.

Ένα φλιτζάνι (164 γραμμάρια) γλυκού κίτρινου καλαμποκιού περιέχει :

  • Θερμίδες: 177 θερμίδες
  • Υδατάνθρακες: 41 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 5,4 γραμμάρια
  • Λίπος: 2,1 γραμμάρια
  • Ίνες: 4,6 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 17% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 24% του DV
  • Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 19% του DV
  • Μαγνήσιο: 11% του DV
  • Κάλιο: 10% του DV
  • Το καλαμπόκι περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις που μπορεί να παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Η περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ματιών

  • Το καλαμπόκι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη , δύο καροτενοειδή που μπορεί να αποτρέψουν τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας (AMD)
  • Αυτό είναι πιθανό επειδή η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη αποτελούν μεγάλο μέρος της περιοχής της ωχράς κηλίδας των ματιών σας .
  • Μια μελέτη σε 365 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη καροτενοειδών – ειδικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – είχαν 43% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης AMD σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη .

Μπορεί να αποτρέψει την εκφυλιστική νόσο και άλλα πεπτικά προβλήματα

  • Οι ίνες στο καλαμπόκι μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.
  • Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων. Ακόμη περισσότερο, η κατανάλωση αρκετών ινών προάγει την υγιή πέψη και μπορεί να σας προστατεύσει από προβλήματα του εντέρου .
  • Το καλαμπόκι, ειδικότερα, μπορεί να προστατεύσει από συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκφυλιστικής νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του πεπτικού συστήματος .

Ακολουθεί βίντεο για το καλαμπόκι

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ