Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας

Για την αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης σε περιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης στα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιηθούν φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές μέθοδοι. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται οι εισπνοές με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή και μέντας, 1-3 την ημέρα πάνω από ζεστό νερό, η αυξημένη πρόσληψη υγρών προκειμένου να μην στεγνώσει η μύτη και η βλέννα να παραμείνει υγρή, η κατανάλωση κοτόσουπας, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και επιταχύνει προσωρινά την κίνηση της βλέννας στη μύτη και η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος όταν οι γονείς ή κηδεμόνες είναι καπνιστές.

Η περιεκτικότητα του φυσικού θαλασσινού νερού σε μεταλλικά άλατα, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα θειϊκά άλατα, καθώς επίσης και σε ιχνοστοιχεία, όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, προσφέρει προστασία από λοιμώξεις.  Παράλληλα, ιχνοστοιχεία, όπως το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, που επίσης περιέχονται στο θαλασσινό νερό, ελαττώνουν τη ρινική συμφόρηση. Με τη χρήση του καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, ρευστοποιείται η βλέννα και απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών και τέλος, ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου.

Τα οφέλη του θαλασσινού νερού έχουν διαπιστωθεί και από κλινικές μελέτες. Σε μια πρόσφατη διεθνή πολυκεντρική μελέτη αξιολογήθηκε η χρήση θαλασσινού νερού, ως επικουρική θεραπεία για την αντιμετώπιση της οξείας ιογενούς ή βακτηριδιακής ρινίτιδας και για την πρόληψη επανεμφάνισης κρυολογήματος ή γρίπης, καθώς και των επιπλοκών τους σε παιδιά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για το σκοπό αυτό 390 παιδιά ηλικίας 6-10 ετών, χωρίστηκαν τυχαία σε μια ομάδα ελέγχου και σε τρεις ομάδες παρέμβασης. Στην ομάδα ελέγχου συνεχίστηκε η καθιερωμένη θεραπεία, η οποία περιελάμβανε αντιπυρετικά, ρινικά αποσυμφορητικά, βλεννολυτικά, συστεμικά αντιβιοτικά, κ.α., ενώ στις 3 ομάδες παρέμβασης, εκτός της καθιερωμένης θεραπείας, χορηγήθηκαν ρινικές πλύσεις με φυσικό θαλασσινό νερό, με τρεις
διαφορετικούς τρόπους (εκτόξευση, ψεκασμό και συνδυασμό με οφθαλμολογικές πλύσεις).

Κατά την παρακολούθηση των 4 ομάδων παιδιών της μελέτης, που διήρκησε 12 εβδομάδες, διαπιστώθηκε στα παιδιά που τους χορηγήθηκε θαλασσινό νερό, ταχύτερη αποδρομή των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της νόσου, με σημαντικά λιγότερα συμπτώματα πονόλαιμου, βήχα, ρινικής απόφραξης και εκκρίσεων, καθώς και μειωμένη χρήση αντιπυρετικών, ρινικών αποσυμφορητικών, βλεννολυτικών και αντιβιοτικών. Επίσης, διαπιστώθηκε χαμηλότερη επίπτωση επανεμφάνισης της νόσου κατά 75%, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μείωση του αριθμού απουσιών από το σχολείο κατά 51% και μείωση των ημερών ασθένειας κατά 59%.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πλύσεις με θαλασσινό νερό μπορεί να χορηγούνται και προληπτικά, κυρίως στα παιδιά που παρουσιάζουν συχνές και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, όπως ωτίτιδες, ή που πάσχουν από αλλεργίες, ή που έχουν ιστορικό αναπνευστικών νοσημάτων, ή που εκτίθενται σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και στο παθητικό κάπνισμα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here