Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Semenya έχει φυσικά υψηλά επίπεδα της ανδρικής σεξουαλικής ορμόνης – και πολεμά ενάντια στος νέους κανόνες που εισήχθησαν το 2019 από τον οργανισμό World Athletics (προηγουμένως γνωστός ως IAAF), που ρυθμίζουν τα επιτρεπτά επίπεδα της ορμόνης στις γυναίκες αθλήτριες. Ο οργανισμός απάντησε ότι οι κανόνες αφορούσαν την «ισοπέδωση του αγωνιστικού χώρου» γιατί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η τεστοστερόνη «παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα απόδοσης στις γυναίκες αθλήτριες».

Η Semenya πήρε το χρυσό 800 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016, αλλά οι κανόνες σημαίνουν ότι θα χρειαστεί τώρα να πάρει φάρμακα που μειώνουν την τεστοστερόνη για να ανταγωνιστεί διεθνώς σε αποστάσεις μεταξύ 400 μέτρων και ενός μιλίου – κάτι που αρνήθηκε να κάνει. Τώρα εκπαιδεύεται για να προκριθεί στα 200 μέτρα στους αναβαλλόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος.

Τον Απρίλιο του 2019, η Semenya έχασε έφεση στο Δικαστήριο Διαιτησίας για τον Αθλητισμό. Τον Σεπτέμβριο του 2020, έχασε έφεση στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας, αλλά δεσμεύθηκε να συνεχίσει να «αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών αθλητριών». Η τελευταία προσφυγή, προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοινώθηκε την Πέμπτη σε δελτίο τύπου από τους δικηγόρους της Semenya. Το δελτίο τύπου καλεί το δικαστήριο να διαπιστώσει ότι, κατά την απόρριψη της έφεσης της Semenya, το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας “απέτυχε” στις υποχρεώσεις του για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.

Μοιράζοντας την ανακοίνωση στο Twitter, η Semenya είπε ότι ο αγώνας της ήταν «να πάρει θέση και να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών στον αθλητισμό. “Το μόνο που ζητάμε είναι να είμαστε σε θέση να απελευθερωθούμε ως οι ισχυρές και άφοβες γυναίκες που είμαστε.” Στο δελτίο τύπου, η Norton Rose Fulbright χαρακτήρισε τους κανόνες του παγκόσμιου αθλητισμού «μεροληπτικούς… εξευτελιστικούς και ενοχλητικούς».

Η νομική εταιρεία είπε ότι οι κανονισμοί σημαίνουν ότι οι γυναίκες με υψηλή τεστοστερόνη υποχρεώνονται να «υποβληθούν σε ταπεινωτικές και επεμβατικές φυσικές εξετάσεις» και «επιβλαβείς» ιατρικές διαδικασίες. Η εταιρεία δήλωσε στο CNN ότι το χρονοδιάγραμμα της αίτησης δεν έχει καθοριστεί ακόμη από το δικαστήριο. Σε μια δήλωση, το World Athletics είπε στο CNN ότι οι κανόνες είναι «νόμιμοι» και αρνήθηκαν ότι «παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε αθλητή, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια και το δικαίωμα σωματικής ακεραιότητας».
ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here