Κορωνοϊός Τεστ: Δυνατότητα πρόγνωσης της πορείας της νόσου με αιματολογικές εξετάσεις

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια σειρά από βιοδείκτες ή βιολογικά σήματα που σχετίζονται με την ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων και την παχυσαρκία μπορούν να προβλέψουν σοβαρά αποτελέσματα σε ασθενείς με Covid-19. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Blood Advances, έδειξαν ότι πέντε πρωτεΐνες (αντίσταση, λιποκαλίνη-2, HGF, IL-8 και G-CSF) που σχετίζονται με ουδετερόφιλα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, αυξήθηκαν στο Covid -19 ασθενείς που αργότερα έγιναν σοβαρά άρρωστοι. Πολλές από αυτές τις πρωτεΐνες είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με την παχυσαρκία, αλλά όχι με τον Covid-19 ή άλλες ιογενείς ασθένειες, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα αυτών των δεικτών ήταν πολύ περισσότερο πιθανό να χρειάζονται φροντίδα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, να χρειάζονται εξαερισμό ή να πεθαίνουν λόγω του Covid-19”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Hyung Chun από το Πανεπιστήμιο του Yale. Προηγουμένως, μερικές εργαστηριακές μελέτες είχαν εντοπίσει πιθανούς δείκτες σοβαρού Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων D-dimer, ενός μέτρου πήξης του αίματος και των επιπέδων πρωτεϊνών που είναι γνωστές ως κυτοκίνες, οι οποίες απελευθερώνονται ως μέρος των φλεγμονωδών αντιδράσεων στο σώμα. Ωστόσο, μέχρι τώρα, κανένας εργαστηριακός δείκτης δεν μπορούσε να προβλέψει ποιοι ασθενείς με Covid-19 θα γίνουν τελικά σοβαρά άρρωστοι πριν εμφανίσουν κλινικά σημεία και συμπτώματα σοβαρής νόσου.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την πρωτεϊνική δημιουργία προφίλ – μια οθόνη για πολλαπλές πρωτεΐνες στο αίμα – για να αναλύσουν δείγματα που ελήφθησαν από 100 ασθενείς που θα συνεχίσουν να βιώνουν διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας Covid-19. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν την πρώτη ημέρα εισαγωγής των ασθενών. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης κλινικά δεδομένα για περισσότερους από 3.000 επιπλέον ασθενείς με Covid-19.

Συγκεκριμένα, οι αυξημένοι βιοδείκτες ουδετερόφιλων για ασθενείς που θα έπαιρναν πιο σοβαρά συμπτώματα ήταν εμφανείς πριν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα. Όλοι οι ασθενείς Covid-19 που εισήχθησαν ή μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ είχαν αυξημένους δείκτες ενεργοποίησης ουδετερόφιλων, ενώ αυτοί οι βιοδείκτες παρέμειναν χαμηλοί για ασθενείς που δεν ανέπτυξαν ποτέ σοβαρή ασθένεια. Κανένας από τους ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα βιοδείκτη ουδετερόφιλων δεν πέθανε. Έχοντας έγκαιρη γνώση αυτών των δεικτών θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη θεραπεία των ασθενών, ανέφεραν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here