Διαχείριση θυμού: Πώς να κοντρολάρεις το συναίσθημά σου

Αν και συχνά τείνουμε να τα συνδυάζουμε στο μυαλό μας, ο θυμός δεν είναι συνώνυμο της επιθετικότητας. Η επιθετικότητα είναι η εφαρμογή του θυμού και μπορεί να πάρει πολλές μορφές από φυσική έως λεκτική. Ο θυμός, ωστόσο, είναι ένα συναίσθημα, ένα συναίσθημα. Υπάρχει μια περίεργη ειρωνεία ότι ο θυμός ανήκει στην ίδια ομάδα συναισθημάτων με τη χαρά και την αγάπη, γιατί μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ξεχωριστός, αναφλέγοντας εύκολα την επιθετικότητα υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Έτσι στο ένα άκρο του φάσματος, ο θυμός μπορεί να είναι η πηγή του άγχους. Από την άλλη όμως, ο θυμός μπορεί να είναι το καύσιμο της βίας και της καταστροφής, ακόμη και του θανάτου.

Ο θυμός είναι τόσο δυνατός που έχει την ικανότητα να αλλάξει τη συμπεριφορά των άλλων. Κανένα άλλο ανθρώπινο συναίσθημα δεν έχει την ικανότητα να λυγίζει τη βούληση του άλλου με τον τρόπο που μπορεί να το κάνει ο θυμός, ειδικά όταν ο θυμός μετατρέπεται σε επιθετικότητα. Ο θυμός που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο είναι σαν το λιοντάρι που βρυχάται στη φύση. Αυτό το είδος θυμού δημιουργεί φόβο, το αποτέλεσμα του οποίου είναι να τρομάξει έναν εισβολέα ή ένα αρπακτικό.

Όμως το συναίσθημα του θυμού που βιώνουμε συχνά ως άνθρωποι δεν εκφράζεται πάντα, ή μάλλον συνήθως, ως βίαιη επιθετικότητα. Σε αντίθεση με τα λιοντάρια, οι άνθρωποι δε δρουν μονάχα ενστικτωδώς. Συχνά, οι άνθρωποι εσωτερικεύουν το συναίσθημα του θυμού μετατρέποντάς το σε κατάθλιψη ή πικρία.

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που ήσασταν εξαιρετικά θυμωμένοι. Χρησιμοποιήσατε έντονη φρασεολόγια, φωνάζατε ή χτυπήσατε κάποιον; Παρόλο που φαίνεται ότι αυτές οι απαντήσεις είναι αυθόρμητες και ανεξέλεγκτες, κάθε μία είναι πραγματικά βαθιά υπό τον έλεγχό σας. Έχετε τη δυνατότητα κάθε φορά να επιλέξετε τι θα κάνετε και πώς θα εκφράσετε το θυμό σας.

Αυτή η ικανότητα επιλογής αναπτύσσεται καθώς μεγαλώνουμε. Αλλά υπάρχει και μια άλλη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε.

Μπορούμε να αναρωτηθούμε: τι γίνεται με τον εσωτερικό κόσμο αυτού του ατόμου που μου προκαλεί θυμό; Όταν ξεπερνάτε τις κραυγές και τις χειρονομίες, διαπιστώνετε ότι οι θυμωμένοι άνθρωποι είναι συχνά βαθιά απογοητευμένοι για κάτι που δε φαίνεται τόσο σημαντικό στην αναδρομή. Η αποκάλυψη αυτού που πραγματικά κάνει εσάς τους ίδιους ή κάποιον άλλο θυμωμένο είναι το κλειδί για να μάθετε πώς να εξουδετερώσετε το θυμό.

Κατανοώντας την εξέλιξη του θυμού, και τους λόγους που αυτή η φυσική δύναμη παραμένει καθοριστικός παράγοντας της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μπορούμε να μάθουμε να τον εκθέτουμε και να τον χρησιμοποιούμε. Και όταν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να το εφαρμόσουμε με τρόπους που βελτιώνουν τη ζωή μας, επιτυγχάνουν τους στόχους μας και, τελικά, επηρεάζουν τη συμπεριφορά των άλλων προς το καλύτερο.

Ο θυμός είναι απλώς ένα συναίσθημα. Είναι αυτό που κάνετε με το συναίσθημα αυτό που έχει σημασία.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here