Ιατρικός Έλεγχος: Απαραίτητες οι ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας μέχρι τα 30 προειδοποιούν οι γιατροί

Ιατρικός Έλεγχος: Η έγκαιρη ιατρική συμβουλή, ο έγκαιρος ιατρικός έλεγχος και οι πρώιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να παραμείνουν υγιείς και ευτυχισμένοι. Το 80% των περιπτώσεων ασθένειας σε ηλικία 32 ετών μπορεί να αντιστραφεί με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τροποποίηση του τρόπου ζωής, που διαφέρουν από άτομο σε άτομο, δήλωσε ο Δρ Mukesh Budhwani, γενικός ιατρός της κλινικής Apollo Clinic Pune.

Οι τακτικοί έλεγχοι υγείας έως την ηλικία των 30 ετών μπορούν να οδηγήσουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων και να μειώσουν τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται ιατρική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, λένε οι γιατροί. «Είναι σημαντικό για τους νέους να κάνουν τακτικούς ιατρικούς ελέγχους, καθώς θα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε για τους σιωπηλούς κινδύνους που διατρέχουν», εξήγησε ο Δρ Mukesh Budhwani, γενικός ιατρός της κλινικής  Apollo Clinic Pune. Πώς?

«Μερικές φορές, οι χρόνιες ασθένειες είναι σιωπηλές και μπορεί να θεωρηθούν ασυμπτωματικές. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς, του ήπατος και των νεφρών, ο διαβήτης, η υπέρταση, το άγχος, η κατάθλιψη, η δυσπεψία και η ημικρανία είναι μερικά από τα προβλήματα υγείας που κληρονομούνται.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι συχνές σε νεαρές γυναίκες και μπορούν να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα» τόνισε ο Δρ Budhwani.

Λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής, οι ασθένειες που ξεκινούν στην ηλικία των 30-40 ετών μπορεί να είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι πνευμονικές παθήσεις, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, οι μεταβολικές διαταραχές και η ηπατική νόσος. Η εκτίμηση αυτών των προβλημάτων σε πρώιμο στάδιο σώζει τους νέους από μεγαλύτερες ασθένειες  ή συννοσηρότητες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία σε μεταγενέστερη ηλικία. Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε τον εαυτό σας νωρίς.

Δοκιμή αίματος, έλεγχος βάρους, επίπεδα χοληστερόλης, επίπεδα ουρικού οξέως, αιμογράφημα, νεφρική και ηπατική λειτουργία, σάκχαρο αίματος, προφίλ λιπιδίων, υπερηχογραφία για λιπώδες ήπαρ, παχυσαρκία και υψηλή πρόσληψη λιπών είναι μερικές από τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη, κατά την εξέταση ρουτίνας, είπε ο Δρ Budhwani.

«Οι εξετάσεις μαστογράφου και Παπανικολάου είναι σημαντικές σε νεαρή ηλικία. Οι ανεπάρκειες στο σώμα όπως η βιταμίνη Β12 και D και το ασβέστιο πρέπει να αξιολογηθούν για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως αρθρίτιδα, άνοια, μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη.

Το 80% των περιπτώσεων σε ηλικία 32 ετών μπορεί να αντιστραφεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και την τροποποίηση του τρόπου ζωής, που διαφέρουν από άτομο σε άτομο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Δρ Navneet Kaur, γενικό ιατρό στο νοσοκομείο Apollo Spectra Hospital, στο Δελχί, ορισμένες πιο συχνές και σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση ενδέχεται να μην προκαλέσουν συμπτώματα στο αρχικό στάδιο. «Αλλά με τον έλεγχο ρουτίνας, όχι μόνο θα γνωρίσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή καρδιακής νόσου, αλλά και την τρέχουσα αξία του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη περαιτέρω εξέλιξης της νόσου με συνεχή παρακολούθηση και μείωση του κινδύνου επιπλοκών», είπε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here