Μετακίνηση εργαζομένων: Η νέα βεβαίωση από ΕΡΓΑΝΗ – Τι αλλάζει;

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τη νέα βεβαίωση, η οποία έχει ισχύ έως και την 8η Μαρτίου.Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν νέες βεβαιώσεις μετακίνησης από τις 9 Μαρτίου και αυτές θα έχουν ισχύ 14 ημερών.

Πού εκδίδεται η βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου;

Οι επιχειρήσεις μπορούν να εκδώσουν τη βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου είτε στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» είτε στο forma.gov.gr κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης.

Ποιοι δεν μπορούν να λάβουν βεβαίωση μετακίνησης

Επισημαίνεται πως βεβαίωση μετακίνησης μπορούν να λάβουν μόνο όσοι εργαζόμενοι πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους και δεν είναι, μεταξύ άλλων, σε καθεστώς τηλεργασίας.Συγκριμένα, δεν μπορούν να λάβουν βεβαίωση οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Όσοι είναι σε καθεστώς αναστολής.
  • Όσοι βρίσκονται σε τηλεργασία.
  • Όσοι έχουν λάβει νόμιμη άδεια από την επιχείρηση.

Έτσι, εκείνοι που εμπίπτουν σε αυτές οι κατηγορίες, μπορούν να μετακινηθούν χρησιμοποιώντας κάποιον από τους έξι επιτρεπόμενους κωδικούς είτε αποστέλλοντας δωρεάν SMS στο 13033 είτε συμπληρώνοντας τα σχετικά έντυπα.Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή κράτους μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μετακίνησης μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Τι ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες υπογραμμίζεται ότι, εκτός της βεβαίωσης μετακίνησης, πρέπει να έχουν μαζί τους και εκτύπωση από το TAXISNET τόσο με τα φορολογικά στοιχεία τους (φυσικού προσώπου) όσο και της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.Παράλληλα, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.Ακόμα, με τις νέες βεβαιώσεις μπορούν να μετακινούνται τα μέλη διοικητικών οργάνων κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here