Θεοδωρίδου: Όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης θανάτων σε ποσοστό 100%

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών που διενεργούνται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου της Johnson&Johnson που αναμένεται να είναι διαθέσιμο σύντομα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Όπως επισήμανε η κα Θεοδωρίδου όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης θανάτων σε ποσοστό 100%, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά σε επίπεδο πρόληψης λοιμώξεων, αλλά και νοσηλείας στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ.

“Έχουν περάσει 2 μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό. Η εκστρατεία ξεκίνησε από το πιο δύσκολο σε διαχείριση εμβόλιο, το mRNA”, επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι στιγμής “δεν έχει δοθεί κανένα σήμα παγκοσμίως για σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέρνεια”.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Johnson & Johnson το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο, ενώ επιτόνησε ότι είναι μονοδοσικό και εύχρηστο.

Ανφορικά με τη δεύτερη δόση, η οποία διαφέρει αναλόγως του εμβολίου, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι «καμία δόση δεν ακυρώνεται ανοσολογικά, ακόμα και αν κάποιος καθυστερήσει να λάβει τη δεύτερη δόση» και πρόσθεσε ότι άτομα που έχουν εμβολιστεί, μπορεί να νοσήσουν από κορωνοϊό, αυτό ωστόσο δε μειώνει την αξία και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνέστησε επιπλέον τον εμβολιασμό ακόμη και στις περιπτώσεις ατόμων που έχουν νοσήσει, καθώς έτσι προστατεύουν από τη διασπορά του ιού.

Τέλος, η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και στις μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στο πλάνο των εμβολιασμών.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here