Καρκίνος Επιστήμη: Βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναζητήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα


Νέα έρευνα έχει εντοπίσει μια πιθανή θεραπεία που θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος να αναζητήσει και να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα μέσα στο σώμα. Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς είναι κάτι περισσότερο από ικανό να ανιχνεύσει και να αφαιρέσει καρκινικά κύτταρα και η ανοσοθεραπεία εμφανίστηκε πρόσφατα ως μια νέα θεραπεία για πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνων», εξήγησε ο Nullin Divecha, καθηγητής κυτταρικής σηματοδότησης στο Πανεπιστήμιο του Southampton, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν ένα μικροπεριβάλλον εντός του όγκου που σταματά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί, περιορίζοντας έτσι τη γενική χρήση και την επιτυχία της ανοσοθεραπείας», προσέθεσε.

Η ανίχνευση και αφαίρεση καρκινικών κυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα πραγματοποιείται εν μέρει από μια ομάδα κυττάρων που ονομάζονται Teffector κύτταρα (Teffs). Το πόσο καλά λειτουργούν τα κύτταρα Teff στον εντοπισμό και την αφαίρεση καρκινικών κυττάρων υπαγορεύεται εν μέρει από άλλα Τ κύτταρα που ονομάζονται T-ρυθμιστικά κύτταρα ή Tregs για συντομία. Τα Tregς αλληλεπιδρούν φυσικά με τα κύτταρα Teff και παράγουν μόρια που μειώνουν την ικανότητα των κυττάρων Teff να λειτουργούν σωστά.

Ο καθηγητής Divecha πρόσθεσε, «Τα Tregs εκτελούν μια σημαντική λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα γιατί χωρίς αυτά, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να επιτεθεί σε φυσιολογικά κύτταρα του σώματος. Ωστόσο, σε ασθενείς με καρκίνο πρέπει να δώσουμε στα κύτταρα Teff περισσότερη ελευθερία για να εκτελέσουν τη δουλειά τους».

Μόρια που απελευθερώνονται από καρκινικά κύτταρα επιδεινώνουν το πρόβλημα προσελκύοντας και συσσωρεύοντας Tregs, μειώνοντας περαιτέρω τη δραστηριότητα και τη λειτουργία των κυττάρων Teff.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο έδειξαν ότι η αναστολή μιας οικογένειας ενζύμων σε κύτταρα που ονομάζονται PIP4K θα μπορούσε να είναι η απάντηση στον τρόπο περιορισμού των Tregs χωρίς να επηρεάζονται τα Teffs.

Η ερευνητική ομάδα απομόνωσε τα Tregs από υγιείς δότες και χρησιμοποίησε γενετική τεχνολογία για να καταστέλλει την παραγωγή των πρωτεϊνών PIP4K. Παρατήρησαν ότι η απώλεια PIP4Ks από κύτταρα Treg σταμάτησε την ανάπτυξή τους και την ανταπόκριση σε ανοσολογικά σήματα που θα εμπόδιζαν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων Teff.

Είναι σημαντικό ότι η απώλεια των ίδιων ενζύμων στα κύτταρα Teff δεν περιόρισε τη δραστηριότητά τους.

«Αυτό ήταν εκπληκτικό, επειδή τα PIP4K βρίσκονται και στους δύο τύπους Τ κυττάρων σε παρόμοιες συγκεντρώσεις, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι φαίνεται να έχουν μια πιο σημαντική λειτουργία για τα Tregs απ’ ότι για τα Teffectors», δήλωσε ο Δρ. Alessandro Poli που πραγματοποίησε την πειραματική έρευνα.

Η αναστολή των PIP4K ως πιθανής θεραπευτικής αγωγής για ασθενείς με καρκίνο απαιτεί την ανάπτυξη ανασταλτικών μορίων. «Προς το σκοπό αυτό, δείχνουμε ότι η θεραπεία με αναστολέα PIP4K θα μπορούσε να επιτρέψει στο ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί πιο “δυνατά” και να είναι καλύτερα εξοπλισμένο για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων», δήλωσαν οι επιστήμονες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ