Ψυχική υγεία: Νέα έρευνα ανακαλύπτει σύνδεση με το γαστρεντερικό

Μελετώντας δεδομένα για την υγεία από σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα, η καθηγήτρια Naomi Wray από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης του UQ και το Ινστιτούτο Queensland Brain και ο Δρ Yeda Wu από το IMB έδωσαν στοιχεία για το πώς λειτουργούν το έντερο και ο εγκέφαλος. Ο Δρ Wu είπε ότι η έρευνα υποστήριξε μια ολιστική προσέγγιση για τη φροντίδα ασθενών με γαστρεντερικές παθήσεις όπως τα πεπτικά έλκη, οι οποίες επηρεάζουν μεταξύ πέντε και 10 τοις εκατό των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους.

«Ως φοιτητής ιατρικής, παρατήρησα πώς βελτιώθηκαν τα γαστρεντερικά συμπτώματα ορισμένων ασθενών μετά από ψυχοθεραπεία ή ψυχιατρική θεραπεία», δήλωσε ο Δρ Wu. “Αυτή η μελέτη που συνδέει τη μείζονα κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών εξηγεί επίσης τη συννοσηρότητα των παθήσεων.” Το άγχος θεωρήθηκε ότι ήταν η κύρια αιτία της νόσου του πεπτικού έλκους έως ότου συνδέθηκε με τα βακτήρια H. pylori από τους Αυστραλούς νικητές βραβείων Νόμπελ Μπάρι Μάρσαλ και Ρόμπιν Γουόρεν.

Ο Δρ Wu είπε ότι η φαρμακευτική αγωγή είχε μειώσει έκτοτε τον επιπολασμό της νόσου, αλλά η σημασία άλλων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και των ψυχολογικών παραγόντων, πρέπει τώρα να τονιστεί εκ νέου. «Για να προσδιορίσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν έλκη, μελετήσαμε δεδομένα για την υγεία από 456.327 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο Biobank και εντοπίσαμε οκτώ γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους», δήλωσε ο καθηγητής Wray. «Έξι από τις οκτώ παραλλαγές μπορούν να συνδεθούν με το γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε μόλυνση από H. pylori, γεγονός που θα τους έκανε πιο ευαίσθητους σε πεπτικό έλκος».

Η Wray είπε ότι μια υπάρχουσα θεραπεία για πεπτικό έλκος στοχεύει μία από αυτές τις γενετικές παραλλαγές, οπότε ο εντοπισμός άλλων σχετικών γονιδίων θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για νέες θεραπείες. «Η πρόσβαση σε τεράστια σύνολα δεδομένων υγείας και γονιδιωματικών επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν πολλές περίπλοκες ασθένειες και χαρακτηριστικά», είπε. 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here