Θάλασσα: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι του ωκεάνιου νερού [vid]


Ιστορικά, το νερό των ωκεανών και της θάλασσας χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία παθήσεων τόσο του σώματος όσο και της ψυχής. Άγγλοι γιατροί στα τέλη του 16ου αιώνα υποστηρίζαν ότι το κρύο νερό της θάλασσας είχε θεραπευτικά αποτελέσματα στην προώθηση της κυκλοφορίας του αίματος, τη θεραπεία ασθενειών του σώματος και τη θεραπεία της μελαγχολίας.

Σήμερα, πολλοί εξ ημών επικαλούμαστε ή αναπολούμε τις ευεργετικές δυνάμεις της θάλασσας, όταν χρειαζόμαστε χαλάρωση και αναζωογόνηση σώματος και νου. Πολλοί είναι, στο μεταξύ, όσοι αναφέρουν βελτιώσεις σε διάφορες δερματικές παθήσεις μετά από μια βουτιά στη θάλασσα. Αν και το νερό της θάλασσας έχει πολλαπλά οφέλη, υπάρχουν επίσης ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε.

Τα οφέλη του ωκεάνιου νερού

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσο μαλακό είναι το δέρμα σας μετά από μια γρήγορη βουτιά στον ωκεανό; Το νερό των ωκεανών έχει πλούσια περιεκτικότητα σε μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το δέρμα μας, όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο, νάτριο και θείο. Το μαγνήσιο ειδικά έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικό για το ξηρό δέρμα. Όσοι έχουν έκζεμα και ψωρίαση, αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις από τη χρήση νερού πλούσιου σε μαγνήσιο, όπως το θαλασσινό νερό της Νεκράς Θάλασσας.

Επιπλέον, το αλάτι έχει αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές δράσεις, οπότε το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να βοηθήσει στην “αποφυγή” βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Οι επαγγελματίες του δέρματος γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό τα οφέλη του αλατιού για το δέρμα. Τα απολεπιστικά προϊόντα προσώπου και σώματος με θαλασσινό αλάτι επαινούνται για την ασφάλεια τους για όλους τους τύπους δέρματος, ενώ παρέχουν βαθιά απολέπιση και επούλωση.

Κίνδυνοι του ωκεανού

Αν και το νερό των ωκεανών είναι γεμάτο οφέλιμα για το δέρμα συστατικά, περιέχει επίσης και κάποιους κινδύνους. Καθώς συνεχίζουμε να μολύνουμε τους ωκεανούς με τις εκροές της πόλης και τα λύματα, οι αμμώδεις παραλίες που απολαμβάνουμε γίνονται όλο και πιο επισφαλείς.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η UC Irvine διαπίστωσε ότι «η έκθεση στο νερό των ωκεανών μπορεί να αλλάξει την ποικιλομορφία και τη σύνθεση του μικροβιώματος του ανθρώπινου δέρματος», δήλωσε η Marisa Chattman Nielsen, MS, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία σε λοίμωξη και ασθένεια. Η έκθεση σε μη καθαρά νερά μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστρεντερικές και αναπνευστικές παθήσεις, λοιμώξεις του αυτιού και δερματικές λοιμώξεις.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ