Κορωνοϊός Τσεχία: Παραλλαγές του Covid-19 οδηγούν τα νοσοκομεία σε κατάρρευση

Ενώ ο παγκόσμιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, το κράτος της Κεντρικής Ευρώπης των 10 εκατομμυρίων βιώνει επίπεδα ρεκόρ νέων μολύνσεων. Μια νέα, πιο μολυσματική παραλλαγή του ιού έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ωθώντας τα τσεχικά νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης. Ο αριθμός των νεκρών της χώρας μόλις ξεπέρασε τους 20.000, ποσοστό θανάτου που είναι από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί στον κόσμο.

Ως σχετικά πλούσιο κράτος και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τσεχική Δημοκρατία έχει πρόσβαση σε εμβόλια, ιατρικό εξοπλισμό και τεχνολογικές λύσεις παρακολούθησης. Έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι σεβαστό, η οικονομία της είναι αρκετά ισχυρή.

Αντίθετα, η τρέχουσα τσεχική καταστροφή μοιάζει με θάνατο από χίλιες περικοπές, αποτέλεσμα δεκάδων μικροσκοπικών λαθών, καθυστερημένων αποφάσεων και παραβίασης μηνυμάτων δημόσιας υγείας, λένε οι ειδικοί. Την Παρασκευή, 26/02, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιβάλει ένα πολύ αυστηρό κλείσιμο από τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να μιλάει για χαλάρωση.

“Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια ατυχή στρατηγική λήψης αποφάσεων βάσει των τρεχουσών νοσοκομειακών ικανοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά έρχονται πολύ αργά”, δήλωσε ο Jan Kulveit, ανώτερος ερευνητής του Future of Humanity Institute, ενός πολυτομεακού ερευνητικού ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην Αγγλία. “Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της έγκαιρης έγκρισης των μέτρων και της αναμονής 10 ημερών. Μια καθυστέρηση 10 ημερών, όταν ο αριθμός αναπαραγωγής είναι 1,4 σημαίνει διπλασιασμός της επιδημίας”, είπε ο κ. Kulveit.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, 26/02, ο πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας, Αντρέι Μπάμπιτ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει “πάρα πολλά λάθη”, αλλά είπε ότι δεν ήταν η ώρα να διαφωνήσει για το παρελθόν. Εξηγώντας την ανάγκη για το νέο lockdown, είπε: “Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, αλλά είναι πολύ σημαντικό … πρέπει να το κάνουμε μαζί και ελπίζω ότι όλοι θα καταλάβουν και θα μας δώσουν μια τελευταία ευκαιρία, ώστε να μπορούμε να το διαχειριστούμε μαζί”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here