Κάπνισμα και σεξ: Πως επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;

Αν και οι βιομηχανίες καπνού στις διαφημιστικές εκστρατείες τους επιχειρούν να συνδέσουν τον ανδρισμό ή την ενηλικίωση με το κάπνισμα, οι καπνιστές παρουσιάζουν σε μικρότερες ηλικίες προβλήματα στύσης, λόγω της τοξικής δράσης του καπνού στις αρτηρίες του πέους.

Το τσιγάρο έχει μακροχρόνια βλαπτική επίδραση στο τοίχωμα των αρτηριών και επιδρά δυσμενώς στην αιμάτωση στα σηραγγώδη σωμάτια του πέους. Η λειτουργική ανεπάρκεια των πεϊκών αρτηριών διατηρείται όσο ο καπνιστής εξακολουθεί να καπνίζει και δυστυχώς μπορεί να παραμείνει όταν η βλάβη στις μικρές αυτές αρτηρίες γίνει σημαντική.

Η μειωμένη λόγω του καπνίσματος αιμάτωση στις πεϊκές αρτηρίες οφείλεται στη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου που είναι η εσωτερική στοιβάδα των αρτηριών, η οποία ασκεί χαλαρωτική δράση στα λεία μυικά κύτταρα των αγγείων, αυξάνει τη διάμετρό τους και άρα και την ποσότητα του αίματος που αυτά προωθούν στην περιφέρεια.

Το κάπνισμα αυξάνει ακόμα τα επίπεδα του ινωδογόνου, ενός παράγοντα που έχει συνδεθεί με αυξημένη επίπτωση αθηρωμάτωσης των αγγείων που τροφοδοτούν το ανδρικό γεννητικό σύστημα.

Υπάρχει πολλαπλή αλληλεπίδραση του καπνίσματος με άλλους παράγοντες που προάγουν τη γήρανση και την αθηροσκλήρυνση των αγγείων όπως η αρτηριακή υπέρταση, η αυξημένες τιμές χοληστερόλης, το μεταβολικό σύνδρομο και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τέλος, φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη γενική διάθεση και τη λίμπιντο λόγω της επίδρασης που έχει παρατηρηθεί στα επίπεδα των ορμονών και ιδιαίτερα στη συγκέντρωση της τεστοστερόνης.

Ποιος ο ρόλος της νικοτίνης;

Ο ρόλος της νικοτίνης θεωρείται σημαντικός καθώς έχει βρεθεί σε μελέτες ότι το κάπνισμα τσιγάρου με υψηλή συγκέντρωση νικοτίνης επηρεάζει σχετικά άμεσα την στυτική λειτουργία. Η ενδοφλέβια χορήγηση νικοτίνης σε πειράματα που έγιναν σε σκύλους προκάλεσε στυτική δυσλειτουργία.

Σε άλλη μελέτη όπου δόθηκε σε μη καπνιστές να μασήσουν τσίχλα νικοτίνης όσο εκείνοι παρακολουθούσαν μια ερωτική ταινία, το συμπέρασμα ήταν ότι η νικοτίνη είχε άμεσα αρνητικά αποτελέσματα στη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

Η νικοτίνη είναι ο παράγοντας που οδηγεί σε αύξηση του συμπαθητικού τόνου στις αρτηρίες του πέους και σε σύσπαση των λείων μυικών κυττάρων στα σηραγγώδη σωμάτια. Σε θεωρητική βάση μέσω αυτού του μηχανισμού μειώνεται η παροχή αίματος στο ανδρικό και γυναικείο γεννητικό σύστημα και κατά συνέπεια η στυτική ικανότητα των ανδρών και η σεξουαλική διέγερση που οδηγεί στην κορύφωση στις γυναίκες.

Ωστόσο έχουν ενδιαφέρον πρόσφατα δεδομένα που έδειξαν ότι όταν η νικοτίνη απομονωθεί από τα υπόλοιπα βλαπτικά συστατικά που ανευρίσκονται στο τσιγάρο στην πραγματικότητα αυξάνει τον αριθμό των υγιών αγγείων. Η δράση αυτή της νικοτίνης πιθανώς να μετριάζει τη βλαπτική της επίδραση στη λειτουργία των μικρών αρτηριών και την παροχή αίματος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here