Η Cosco αποκτά επιπλέον 16% του ΟΛΠ


Έκλεισε η συμφωνία κυβέρνησης με την Cosco για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 16% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση του όρου που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση με την οποία οι Κινέζοι είχαν εξαγοράσει το 51% του ΟΛΠ. Πηγές αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση του νέου deal, με το οποίο η Cosco θα ελέγχει πια το 67% της εταιρείας.

Αναφορικά με το τίμημα για την απόκτηση του 16%, με βάση την προ ετών συμφωνία που είχε συναφθεί με το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται η καταβολή ποσού 88 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Αποκρατικοποίησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι Κινέζοι θα καταθέσουν και εγγυητική που αντιστοιχεί σε περίπου 90 με 100 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το ένα τρίτο της συνολικής αξίας των υποχρεωτικών επενδύσεων που θα πρέπει να εκτελέσουν στο λιμάνι του Πειραιά οι επενδυτές της Cosco. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολό τους ανέρχεται σε 293,8 εκατ. ευρώ.

Ως προς τον χρόνο υλοποίησης αυτών των συμβάσεων, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι Ελληνικό Δημόσιο και Cosco συμφώνησαν σε πενταετή παράταση για την ολοκλήρωσή τους.

Με βάση τη νέα συμφωνία το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα εκπροσωπείται πια με τρία μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, αλλά με ένα. Πάντως, όπως αναφέρουν τα Νέα, το Δημόσιο έχει φροντίσει να εξασφαλίσει ενισχυμένα δικαιώματα ψήφου, όπως σε θέματα μεταβολής μετοχικών ποσοστών, πώλησης περιουσιακών στοιχείων, αλλαγή έδρας και άλλα θέματα στρατηγικής σημασίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ