Αναδρομικά: Γιατί δεν πληρώθηκαν χθες 30.000 συνταξιούχοι – Πότε και πόσα θα πάρουν

Αναδρομικά: Τα χρήματά τους που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεν είδαν περίπου 30.000 συνταξιούχοι – Τα ποσά θα καταβληθούν κανονικά μέσα στο επόμενο διάστημα

Ξεκίνησε χθες το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί σήμερα η καταβολή των αναδρομικών σε 10.964 συνταξιούχους του Δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Ωστόσο, χιλιάδες διαμαρτυρίες έχει δεχθεί ο ΕΦΚΑ, από συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016) με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, οι συντάξεις των οποίων επανυπολογίστηκαν με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει ενημερώσει ότι οι αυξήσεις και τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα καταβληθούν κατά κύματα έως και το φθινόπωρο, καθώς ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται δύσκολες και απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες.

Τα ποσά δεν καταβλήθηκαν σε 29.032 περιπτώσεις, καθώς ο επανυπολογισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, χθες έλαβαν τα αναδρομικά και την αύξηση της σύνταξης του μηνός Αυγούστου 53.912 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, έλαβαν συνολικά 46.565.403 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των αναδρομικών ανά συνταξιούχο ανέρχεται σε 863,70 ευρώ.

Από τις επόμενες τακτικές πληρωμές (συντάξεις Σεπτεμβρίου που πληρώνονται τέλη Αυγούστου) οι συνταξιούχοι πρόκειται να δουν μόνιμες αυξήσεις 5,1% κατά μέσο όρο στις συντάξεις τους.

Σήμερα Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αναδρομικών σε 10.964 συνταξιούχους του δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016. Οι συνταξιούχοι που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία έχουν δει από τον προηγούμενο μήνα τις μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Το συνολικό ποσό αναδρομικών που θα λάβουν ανέρχεται στα 10.843.765 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος αναδρομικών ανά συνταξιούχο ανέρχεται σε 989 ευρώ.

Ειδικότερα, τα αναδρομικά και οι αυξήσεις σε αυτή τη φάση αφορούν 60.000 «νέους» συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 12 έως 250 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά έως 5.250 ευρώ.

Στο Δημόσιο η μέση αύξηση είναι 71,90 ευρώ για τους αποστράτους και 74,56 ευρώ για πολιτικούς συνταξιούχους, ενώ τα ανώτατα ποσά φτάνουν τα 198 ευρώ και 450 ευρώ αντίστοιχα.

Στα Ειδικά Ταμεία, για παράδειγμα, καθώς και σε συνταξιούχους ΙΚΑ, αλλά και σε Ταμεία Επιστημόνων (ΕΤΑΑ) προκύπτουν αυξήσεις έως και 220 ευρώ.

Η μέση αύξηση ωστόσο για το σύνολο των κερδισμένων από τον επανυπολογισμό βγαίνει περίπου στα 70 ευρώ τον μήνα.

Οι αυξήσεις αφορούν μόνο όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, καθώς προκύπτουν λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις.

«Κλειδί» η προσωπική διαφορά

Μεγάλες αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου μαζί με τις συντάξεις Αυγούστου χιλιάδες συνταξιούχοι. Αφορά κυρίως ασφαλισμένους σε πρώην ΔΕΚΟ, τράπεζες, αυτοαπασχολούμενους αλλά και παράλληλα ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία οι οποίοι κατέβαλλαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου αυξημένες εισφορές αλλά και λόγω των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις λόγω της εφαρμογής του νόμου Βρούτση (ν. 4670/2020).

Ο νόμος Βρούτση προβλέπει αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Αυτό αφορά τόσο τους «παλιούς» όσο και τους «νέους» συνταξιούχους. Τα νέα ποσοστά ισχύουν μετά τα 30 έτη ασφάλισης και οι αυξήσεις μεγαλώνουν όσο οι ασφαλισμένοι πλησιάζουν στα 40 χρόνια.

Συνεχίζονται οι πληρωμές των συντάξεων Αυγούστου:

  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
  • Επικουρικές Συντάξεις ΕΤΕΑΕΠ
    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.
    Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Αυγούστου του 2021 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

«Παλιοί» συνταξιούχοι

Για το φθινόπωρο μεταφέρεται η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών σε 150.000 «παλιούς» συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τηνεφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Η αποπληρωμή των αναδρομικών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος καλοκαιριού, η καταβολή 100 εκατ. ευρώ σε «παλιούς» συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα μεταφερθεί λόγω του επανυπολογισμού το φθινόπωρο από τον e-ΕΦΚΑ.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στα τέλη Αυγούστου (με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου) αρχικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου και την ολοκλήρωσή του στα τέλη Σεπτεμβρίου με τις συντάξεις Οκτωβρίου. Έτσι οι «παλιοί» συνταξιούχοι το φθινόπωρο θα λάβουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους και τα αναδρομικά 23 μηνών που δικαιούνται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ