Επεισόδιο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Πρόβλημα στο εργαστήριο Nauka, που καθυστέρησε 14 χρόνια


Το ρωσικό εργαστήριο Nauka παρουσίασε πρόβλημα, λίγο μετά την πρόσδεσή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι Ρώσοι κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ενημέρωσαν το κέντρο ελέγχου στη Μόσχα την Πέμπτη ότι υπήρξε πρόβλημα στο νέο τμήμα του, το εργαστήριο Nauka, το οποίο είχε προσδεθεί μερικές ώρες νωρίτερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Οι κοσμοναύτες υπέδειξαν μια μη προγραμματισμένη επανεκκίνηση των κινητήρων του Nauka, μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο συζητήσεις μεταξύ της ομάδας και των κεντρικών στη Γη, που μεταφράστηκε από την αμερικανική NASA. Η κατάσταση δεν συνιστά κίνδυνο για τους αστροναύτες, είπε αξιωματούχος της NASA, σύμφωνα με το RIA, και οι κινητήρες του Nauka έχουν πλέον κλείσει.

Τα κεντρικά της NASA στο Χιούστον του Τέξας ενημέρωσαν τους αστροναύτες πως η μη προγραμματισμένη επανεκκίνηση των κινητήρων του Nauka είχαν αλλάξει τη θέση του ISS, ανέφερε το RIA.

Οι κινητήρες ενός άλλου τμήματος του σταθμού ενεργοποιήθηκαν μετά για να επαναφέρουν τον σταθμό στην επιθυμητή θέση, μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο ειδικούς στο Χιούστον, κάνοντας λόγο για «διελκυστίνδα» μεταξύ των δύο τμημάτων.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos, απέδωσε το θέμα σε ζήτημα που προέκυψε με τους κινητήρες και τα καύσιμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Nauka (που σημαίνει «επιστήμη» στα ρωσικά) είναι κατά βάση ένα σκάφος-εργαστήριο. Ωστόσο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκευση φορτίων, αλλά και για την παραγωγή νερού και οξυγόνου. Ζυγίζει 20 τόνους και έχει χωρητικότητα 70 κυβικών μέτρων. Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 αλλά η εκτόξευσή του, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει το 2007, αναβλήθηκε πολλές φορές.

Όπως και άλλα ρωσικά διαστημικά προγράμματα, αντιμετώπισε τεχνικά, γραφειοκρατικά και χρηματοδοτικά προβλήματα.Το Nauka αντικαθιστά το Pirs το οποίο αποκολλήθηκε την Δευτέρα από τον ISS και κάηκε κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Το Pris είχε προσδεθεί στον ISS το 2011 και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μόνο για μια πενταετία, αλλά λόγω των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν με το Nauka η Roscosmos αναγκάστηκε να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής του.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ