Κορωνοϊός Γερμανία: Ναι στο εμβόλιο της AstraZeneca για ηλικίες 65 άνω

Η γερμανική Επιτροπή Εμβολίων ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Οξφόρδης, AstraZeneca, σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Η χώρα είχε εγκρίνει το εμβόλιο προηγουμένως μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών, επικαλούμενη ανεπαρκή δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις του στην υγεία των ηλικιωμένων πολιτών. Αυτό οδήγησε σε δημόσιο σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με ορισμένους Γερμανούς να το απορρίπτουν και να μένουν πολλές δόσεις εμβολίου αχρησιμοποίητες.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι πρόσφατες μελέτες παρείχαν πλέον αρκετά δεδομένα προκειμένου να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca για όλες τις ηλικίες. Ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής Εμβολίων σήμερα, Πέμπτη (04/03), ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «καλή είδηση ​​για τους ηλικιωμένους που περιμένουν ένα εμβόλιο». «Τα νέα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι το εμβόλιο είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό όταν η πρώτη και η δεύτερη χορηγούνται σε απόσταση 12 εβδομάδων», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο νόμος θα ενημερωθεί για να ενσωματώσει τις νέες συστάσεις.

Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τετάρτη (03/03) ότι η Γερμανία θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την επέκταση του διαστήματος μεταξύ των δόσεων εμβολίου προκειμένου να προσφέρει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους την πρώτη δόση. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους. Μετά τη Γαλλία που ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Βέλγιο λέει ότι θα εγκρίνει επίσης το εμβόλιο για ηλικιωμένους. Περίπου το 5% των Γερμανών έχουν λάβει μέχρι στιγμής την πρώτη δόση του εμβολίου. 

Πώς σκοπεύει η Γερμανία να μειώσει τα περιοριστικά μέτρα:

Η κ. Μέρκελ είπε ότι συμφώνησε σε μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών με τους ηγέτες των ομοσπονδιακών κρατών της Γερμανίας, αλλά προσέθεσε ότι υπάρχει η επιλογή ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης», εάν οι αριθμοί των περιπτώσεων βγουν εκτός ελέγχου. «Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας φάσης της πανδημίας», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Από τη Δευτέρα (8/03) έως πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν, με τα παιδιά κάτω των 14 ετών να εξαιρούνται από τα μέτρα. Ορισμένα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά, υπό την προϋπόθεση ότι οι περιφερειακοί αριθμοί κρουσμάτων είναι κάτω από 50 ανά 100,000 άτομα. Εάν οι περιπτώσεις αυξάνονται πάνω από 50 ανά 100.000, τότε οι πελάτες θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για να επισκεφθούν τα καταστήματα. Εάν οι περιπτώσεις υπερβούν τις 100 ανά 100.000 για διάστημα 3 συνεχόμενων ημερών, τότε θα επιβληθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here