Ο καύσωνας… διαρκείας συνεχίζεται και την Παρασκευή – Ποιες περιοχές θα «βράσουν»

Καύσωνας: Θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε… Σαχάρα θα ζήσει η χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή.

Καύσωνας… διαρκείας ο οποίος και θα κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα πλήττει τη χώρα μας, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για έναν από τους από τους 10 μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες των τελευταίων 35 ετών στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η κορύφωση του καύσωνα προβλέπεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Καύσωνας: Ποιες περιοχές θα… βράσουν την Παρασκευή

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή «η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

  • στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου
  • στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου και την ανατολική Στερεά έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και
  • στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου

Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου».

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Παρασκευή:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 και κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Στα νησιά από 27 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 25 έως 40 με 41 και κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα.
  • Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 43 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
  • Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
  • Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ με εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα.
  • Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις στα γύρω ορεινά τις απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Υπενθυμίζεται ότι συνθήκες ακραίου καύσωνα θα επικρατήσουν λαο τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα, με την ΕΜΥ να εκδίδει νέο δελτίο επιδείνωσης καιρού το μεσημέρι της Πέμπτης καθώς ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» ακόμη και στους 44 βαθμούς!

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Η Θεσσαλία, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος, η Φθιώτιδα, η Αττικοβοιωτία, ενώ ενδεχομένως να επηρεαστούν από το φαινόμενο και η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία. Στο Ιόνιο, όπως εκτιμά η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, θα σημειωθούν 40άρια και δεν αποκλείεται να τα ξεπεράσουν.

Εκεί, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν σήμερα τοπικά τους 40-42, αύριο και την Παρασκευή και τους 43 βαθμούς, ενώ το Σαββατοκύριακο τους 44-45 βαθμούς κατά τόπους. Μάλιστα, οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας που θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 26-28 βαθμούς και σε αρκετές περιοχές θα παραμένει ακόμα και στους 30, φέρνοντας έντονο αίσθημα δυσφορίας λόγω της υγρασίας.

Σε 8 γεωγραφικά διαμερίσματα και 63 μετεωρολογικούς σταθμούς ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία την Πέμπτη

Ιδιαίτερα υψηλές μέγιστες επικράτησαν την Πέμπτη 29/07 σε ολόκληρη τη χώρα. Με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε όλα τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο υδράργυρος ξεπέρασε σε κάποιον μετεωρολογικό σταθμό τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως καταγράφηκε από 63 σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

megistes-thermokrasies-29-7.jpg
Οι μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη 29/7Meteo

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Επέλαση σφοδρού καύσωνα «χτυπά» την Αττική

Πολυήμερος αναμένεται να είναι ο καύσωνας που πλήττει όλη τη χώρα, με τη θερμοκρασία να είναι ιδιαίτερα υψηλή από σήμερα – Πόσο θα φτάσει ο υδράργυρος στην Αττική, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός.

Όπως επισήμανε από σήμερα Πέμπτη οι μέγιστες θερμοκρασίες θα υπερβούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τοπικά και τους 45 βαθμούς Κελσίου στις γνωστές για την ζέστη περιοχές, της κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Αττικής, Βοιωτίας, Αργολίδας, Άρτας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας και Γιάννενα.

Ευρεία σύσκεψη συγκαλούν την Παρασκευή Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς για τον καύσωνα

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 11.30 π.μ. υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν οι περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

Οδηγίες της ΓΓΠΠ για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας

Την ίδια ώρα, οδηγίες προς τους πολίτες απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας. Πιο συγκεκριμένα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ