Πώς «κοκκίνισε» ξανά όλη η Ελλάδα – Ανησυχητικά τα στοιχεία του ECDC, «καμπανάκι» και από Χαρδαλιά

Οι χάρτες του ECDC αλλά και τα όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τα νησιά που βρίσκονται ένα βήμα πριν το μίνι lockdown προκάλεσαν νέα ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Τόσο οι ανανεωμένοι χάρτες του ECDC, όσο και οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τις περιοχές που κινδυνεύουν με μίνι lockdown σκόρπισαν ανησυχία το απόγευμα της Πέμπτης.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έφτασαν τα 2.696, ωστόσο πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 71,2% των συνολικών κρουσμάτων αφορούν στο στέλεχος «Δέλτα». Υπενθυμίζεται δε ότι την Πέμπτη, δεκάδες περιοχές της χώρας κατέγραψαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μεταξύ άλλων 905 μολύνσεις ανακοινώθηκαν στην Αττική, 304 στη Θεσσαλονίκη, 120 στο Ηράκλειο και 108 στα Χανιά.

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας προκαλεί ανησυχία, γεγονός που μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς αν κοιτάξει και τους ανανεωμένους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Πλέον καμία περιοχή της Ελλάδας δεν χρωματίζεται με «πράσινο», όπως συνέβαινε μία εβδομάδα πριν, ενώ σε συναγερμό βρίσκονται Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, περιοχές οι οποίες βάφονται με «βαθύ κόκκινο» στον χάρτη που αποτυπώνει τον αριθμό κρουσμάτων-τεστ κορωνοϊού και τον δείκτη θετικότητας.

Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ηπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησος, ενώ στο «πορτοκαλί» είναι: Στερεά Ελλάδα, Αν. Μακεδονία και Θράκη και Βόρειο Αιγαίο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χάρτης θετικότητας, όπου η χώρα μας εμφανίζεται να βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της στο «κίτρινο». Μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στο «πράσινο» είναι η Ήπειρος, η Θράκη και μέρος της Μακεδονίας.

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά

Λίγο αργότερα τη δημοσιοποίηση των χαρτών του ECDC, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19.

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για έντονη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο

Συγκεκριμένα, έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η επιδημιολογική τους εικόνα, όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία και για το λόγο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, ενώ προσέθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου προκαλεί ανησυχία.

Ένα βήμα πριν το μίνι lockdown Ίος και Μύκονος

Ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο, βρίσκονται η Ίος και η Μύκονος, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ