Αυξημένα ποσά για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα από τα τέλη Αυγούστου


Από τις συντάξεις Σεπτεμβρίου που πληρώνονται τέλη Αυγούστου οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα πρόκειται να δουν μόνιμες αυξήσεις 5,1% κατά μέσο όρο στις συντάξεις τους με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Η αύξηση φθάνει έως και τα 220 ευρώ.

Χθες με την πληρωμή των αναδρομικών των νέων συνταξιούχων του Δημοσίου, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος καταβολής των αναδρομικών σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη (σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση) με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Θα ακολουθήσει από το φθινόπωρο το τελευταίο κύμα αναδρομικών και αυξήσεων στους παλιούς συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2016) με επίσης πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

Ειδικότερα χτες καταβλήθηκαν τα αναδρομικά σε 10.964 νέους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου 4387/2016 (νόμος Βρούτση) με 30 συντάξιμα έτη και άνω. Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν ήδη λάβει από τον Ιούνιο τις μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους, ενώ χτες είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατά μέσο όρο αναδρομικά ύψους 989 ευρώ. Το συνολικό οικονομικό πακέτο που αντλήθηκε από τον κρατικό κορβανά για να πληρωθούν οι δικαιούχοι προσεγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Ως γνωστόν αυξήσεις και αναδρομικά (από τον Οκτώβριο 2019) πληρώθηκαν την Τρίτη οι νέοι συνταξιούχοι από ταμεία του ιδιωτικού τομέα, όπως ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, οι οποίοι αποχώρησαν με αίτηση συνταξιοδότησης στο διάστημα 13 Μαΐου 2016 – 30 Σεπτεμβρίου 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν πάρει την οριστική τους σύνταξη με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 έτη.

Στην ίδια κατηγορία είναι τουλάχιστον άλλοι 45.000 (με 30ετία, 35ετία 40ετία) που παίρνουν όμως προσωρινή σύνταξη και στους οποίους οι αυξήσεις θα πληρωθούν μετά την έκδοση της οριστικής και τον επανυπολογισμό της σύνταξης.

Κύκλοι του ΕΦΚΑ τόνιζαν χθες ότι χιλιάδες συνταξιούχοι δεν έλαβαν αυξήσεις και αναδρομικά αφού εμπίμπτουν στις εξαιρέσεις που ο φορέας είχε ανακοινώσει.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει ενημερώσει ότι οι αυξήσεις και τα αναδρομικά θα καταβληθούν κατά κύματα έως και το φθινόπωρο καθώς ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται δύσκολες και απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες. Ετσι σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, έλαβαν ήδη τα αναδρομικά και την αύξηση της σύνταξης του μηνός Αυγούστου 53.912 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα έλαβαν συνολικά 46.565.403 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των αναδρομικών ανά συνταξιούχο ανέρχεται σε 863,70 ευρώ.

Τα ποσά δεν καταβλήθηκαν σε 29.032 περιπτώσεις, καθώς ο επανυπολογισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές.

Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και γι’ αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

Επιπλέον η διοίκηση του ΕΦΚΑ τονίζει ότι πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους που υπέβαλλαν ερωτήσεις στον φορέα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, δηλαδή δεν έχουν διανύσει περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης ή είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά και δεν το γνώριζαν.

Για την πληρωμή των αναδρομικών σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016 θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, αναμένονται περισσότερα από τρία κύματα πληρωμών έως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύσκολες περιπτώσεις επανυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση και οι διεθνείς, θα μείνουν πίσω για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν με καθυστέρηση το φθινόπωρο.

Ειδικότερα χθες καταβλήθηκαν τα αναδρομικά σε 10.964 νέους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου 4387/2016 (νόμος Βρούτση) με 30 συντάξιμα έτη και άνω. Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν ήδη λάβει από τον Ιούνιο τις μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους, ενώ χτες είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατά μέσο όρο αναδρομικά ύψους 989 ευρώ. Το συνολικό οικονομικό πακέτο που αντλήθηκε από τον κρατικό κορβανά για να πληρωθούν οι δικαιούχοι προσεγγίζει τα 11 εκατ. ευρώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ