Τεχνικές χαλάρωσης: Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος [vid]


Η ζωή μπορεί ανά καιρούς να είναι αγχωτική και μερικές φορές το άγχος μπορεί να σας κυριεύσει, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να χαλαρώσετε.

Τύποι Τεχνικών Χαλάρωσης

Mια ολόκληρη σειρά πρακτικών χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσει να μετριάσετε ή και να απαλλαγείτε από το άγχος.

Δεν υπάρχει μια συνταγή που να είναι πανάκεια και να ταιριάζει σε όλους. Το σημαντικό είναι να κάνετε το δικό σας ταξίδι εξερεύνησης των πρακτικών χαλάρωσης και να δείτε τι δουλεύει πραγματικά για σας και πάντα ανάλογα με τις ανάγκες σας κάθε στιγμή/περίοδο. Ας ρίξουμε μια ματιά.

  • Ασκήσεις αναπνοής

Αυτή είναι μια από τις ευκολότερες πρακτικές μείωσης του στρες επειδή εστιάζετε απλά στην αναπνοή σας. Καθίστε ή ξαπλώστε σε ένα ήσυχο μέρος, πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη σας και εκπνεύστε αργά από το στόμα σας, ή τη μύτη σας εάν αισθάνεστε καλύτερα.

Μπορείτε για παράδειγμα να εισπνεύστε για 4 δευτερόλεπτα, έπειτα κρατήστε την αναπνοή σας για 7 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνεύστε για 8 δευτερόλεπτα.

Η βαθιά αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε άμεσα.

  • Mindfulness και Διαλογισμός Μάντρα

Το Mindfulness είναι μια αρχαία μορφή διαλογισμού που προάγει την επίγνωση του τι συμβαίνει στην παρούσα στιγμή. Σας ενθαρρύνει να εστιάσετε στο σώμα σας, τις σκέψεις σας και το τι συμβαίνει γύρω σας.

Στο διαλογισμό Mantra, από την άλλη πλευρά, εστιάζετε όλη την προσοχή σας σε έναν μόνο στόχο, όπως την επανάληψη ενός μάντρα, την εικόνα της φλόγας ενός κεριού κλπ.

Και στους δύο τύπους διαλογισμών, όποτε το μυαλό σας περιπλανιέται, εσείς απλά εστιάζετε ξανά στο αντικείμενο ή τη στιγμή.

Εάν ξεκινήσετε την πρακτική, ίσως παρατηρήσετε ότι το μυαλό σας στην αρχή δεν θα σταματά να σκέφτεται και να πηδά από τη μία σκέψη στην άλλη. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να κρίνετε ωστόσο αυτές τις σκέψεις ή τα συναισθήματα που ανακινούνται. Απλώς παρατηρείστε τη διαδικασία και επιστρέψατε ξανά στο παρόν ή το στοχευμένο αντικείμενο ή mantra.

  • Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση

Σε αυτήν την τεχνική, εστιάζετε στο να σφίγγετε και να χαλαρώνετε μυϊκές ομάδες του σώματός σας αργά. Μπορείτε την ίδια στιγμή να κάνετε και τις ασκήσεις αναπνοής.

Βρείτε ένα άνετο μέρος για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Διευρύνετε το στομάχι σας καθώς εισπνέετε και συσπάστε καθώς εκπνέετε.

Μπορείτε είτε να ξεκινήσετε με τους μυς του κεφαλιού και του προσώπου σας και να προχωρήσετε προς τα κάτω στο σώμα σας είτε μπορείτε να ξεκινήσετε με τα δάχτυλα των ποδιών σας και να ανεβείτε. Ενώ εστιάζετε σε κάθε ομάδα μυών, τεντώστε και κρατήστε την στάση για περίπου 5 δευτερόλεπτα και χαλαρώστε για 30 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια επαναλάβετε.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ