Ένταση στην Αραβική Θάλασσα: Υποψιάζονται το Ιράν για φονική επίθεση σε τάνκερ


Δύο μέλη πληρώματος, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος, σκοτώθηκαν όταν ένα τάνκερ το οποίο διαχειρίζεται η ισραηλινής ιδιοκτησίας Zodiac Maritime δέχτηκε επίθεση στα ανοιχτά του Ομάν– Υποψίες για ιρανική εμπλοκή.

Δύο μέλη πληρώματος, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος, σκοτώθηκαν όταν ένα τάνκερ το οποίο διαχειρίζεται η ισραηλινής ιδιοκτησίας Zodiac Maritime δέχτηκε επίθεση στα ανοιχτά του Ομάν την Πέμπτη, ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή, σε μια επίθεση για την οποία αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν πως ίσως να ευθύνεται το Ιράν.

Η Zodiac, με έδρα στο Λονδίνο, ανέφερε στην ιστοσελίδα της πως η επίθεση στην Αραβική Θάλασσα εναντίον του Mercer Street, πλοίου ιαπωνικής ιδιοκτησίας με σημαία Λιβερίας, μπορεί να ήταν πειρατικού χαρακτήρα, προσθέτοντας πως διερευνάται ακόμα. Ωστόσο αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως κύριος ύποπτος θεωρείται το Ιράν, υπογραμμίζοντας πως οι κυβερνήσεις τους αναζητούσαν στοιχεία. Αμερικανός αξιωματούχος του χώρου της άμυνας είπε ότι το πλοίο φαίνεται να είχε γίνει από drone.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε επίθεση, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ποιος θεωρείται ότι μπορεί να ευθύνεται.

Η ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ynet ανέφερε πως στο Ισραήλ η εκτίμηση της κατάστασης είναι πως έγιναν δύο επιθέσεις κατά του σκάφους, με απόσταση ωρών. Η πρώτη δεν προκάλεσε ζημιές, ενώ η δεύτερη έπληξε τη γέφυρα, προκαλώντας τις απώλειες. Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως το Ισραήλ θα δυσκολευτεί να «κάνει τα στραβά μάτια» στο περιστατικό.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ ανέφερε ότι είπε στον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας ότι είναι αναγκαίο να δοθεί σκληρή απάντηση στην επίθεση αυτή, από την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος του τάνκερ, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος.

«Το Ιράν δεν είναι απλώς ένα ισραηλινό πρόβλημα, αλλά είναι ένας εξαγωγέας τρομοκρατίας, καταστροφής και αστάθειας που μας βλάπτει όλους. Ο κόσμος δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλός απέναντι στην ιρανική τρομοκρατία που πλήττει επίσης την ελεύθερη ναυσιπλοΐα», πρόσθεσε. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από πλευράς του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η επίθεση ήρθε ως απάντηση στην επίθεση των δυνάμεων κατοχής στο αεροδρόμιο της Νταμπάα, μετέδωσε το αραβόφωνο ιρανικό κανάλι Alam TV, επικαλούμενο «πηγές στον άξονα της αντίστασης». Το κανάλι δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια. Σημειώνεται πως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Νταμπάα βρίσκεται στην κεντρική Συρία.

Το Ιράν και το Ισραήλ έχουν ανταλλάξει κατηγορίες περί επιθέσεων εναντίον σκαφών τους τους τελευταίους μήνες. Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί από τότε που οι ΗΠΑ επανέφεραν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν το 2018, μετά την απόσυρση του τότε προέδρου Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Η Zodiac, η οποία ανήκει στην πλούσια ισραηλινή οικογένεια Οφέρ, ανέφερε ότι το σκάφος έπλεε υπό τον έλεγχο του πληρώματός του, κατευθυνόμενο προς ασφαλή τοποθεσία με αμερικανική ναυτική συνοδεία. Σύμφωνα με τη Refinitiv, το σκάφος φαινόταν να κατευθύνεται προς τη Φουτζάιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ