Τζεφ Μπέζος: Έχασε 13,5 δις δολάρια μέσα σ’ ένα 24ωρο – Παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο


Ο μεγιστάνας της Amazon Τζεφ Μπέζος έχασε 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια μεσα σε ένα 24ωρο, παρ’όλα αυτά όμως δεν έπεσε απο το βάθρο του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη

Η περιουσία του ιδρυτή της Amazon μειώθηκε κατά 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η εταιρεία ανέφερε κέρδη κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Η βουτιά της μετοχής του κολοσσού αφαίρεσε το 80% της αύξησης της καθαρής περιουσίας του Μπέζος φέτος, ανέφερε το Bloomberg.

Η τεράστια πτώση ισούται με το 58% του προϋπολογισμού της Nasa για το 2021. Είναι τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της Amazon που προκάλεσαν ζημιά στην τεράστια περιουσία του Μπέζος. Τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της Wall Street και πιθανώς σηματοδοτούν την αρχή του τέλους στην περίοδο των «χρυσών αγελάδων» που αποτέλεσε για τον διαδικτυακό κολοσσό λιανικής η πανδημία, όταν οι καταναλωτές βασίζονταν δηλαδή στην εταιρεία για τις αγορές τους, καθώς απέφευγαν να πάνε σε καταστήματα.

Ο κολοσσός Αmazon παρουσίασε έσοδα άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη, απόδοση που δεν ήταν αρκετή ωστόσο για να αποφευχθει η κατάδυση της τιμής των μετοχών.

Η τιμή της μετοχής της Amazon βυθίστηκε κατά 7,2 % στα 3.340 την Παρασκευή, μειώνοντας τον πλούτο του ιδρυτή και πρώην διευθύνοντος συμβούλου της, σε περίπου 196,6 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 207 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζεφ Μπέζος παραμένει παρ’όλα αυτά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μπροστά από τον ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ. Τα κέρδη της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, αύξησαν τον πλούτο των συνιδρυτών Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ, ενώ ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν είδαν τα καθαρά περιουσιακά τους στοιχεία να αυξάνονται παρά τα σταθερά αποτελέσματα της Microsoft και του Facebook.

Ο Ζάκερμπεργκ καυχήθηκε για το όραμά του για το μέλλον του Facebook ως εταιρεία «metaverse» την περασμένη εβδομάδα, αλλά έχασε 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη καθώς οι μετοχές της εταιρείας γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδω και δύο μήνες μετά τις ανησυχίες για την αύξηση των πωλήσεων διαφημίσεων. Η μετοχή της Facebook αποτιμάται σήμερα περίπου στα 355 δολάρια.

Το ενδιαφέρον του Μπέζος παραμένει στη διαστημική του εταιρεία, Blue Origin, μετά την πρώτη διαστημική πτήση του νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η εταιρεία έχει πουλήσει εισιτήρια αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για μελλοντικά διαστημικά ταξίδια.

Η αρμόδια υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης απέρριψε την Παρασκευή ενστάσεις από εταιρείες που συνδέονται με τον Μπέζος ότι το SpaceX του Έλον Μάσκ είχε λανθασμένα αναλάβει συμβόλαιο της NASA για τα ταξίδια στη Σελήνη.

Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν από την Blue Origin και τη θυγατρική της Leidos, Dynetics. «Η NASA δεν παραβίασε τον νόμο ή τον κανονισμό για τις προμήθειες όταν αποφάσισε να αναθέσει μόνο ένα συμβόλαιο … η αξιολόγηση και των τριών προτάσεων ήταν λογική και συνεπής με την ισχύουσα νομοθεσία περί προμηθειών, τον κανονισμό και τους όρους της ανακοίνωσης» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GAO, γενικός σύμβουλος Kένεθ Πάτον στο CNBC. Η SpaceX κέρδισε το συμβόλαιο, αξίας περίπου 2,9 δισ. δολαρίων, τον Απρίλιο.

Ο Μπέζος κατέχει σταθερά τη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο από τον Μάρτιο, καθώς έχασε για λίγο τη θέση του από τον Μασκ. Ο ιδρυτής της Amazon παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φέτος, αλλά εξακολουθεί να κατέχει λίγο περισσότερο από το 10 % της εταιρείας και να εκτελεί χρέη εκτελεστικού προέδρου.

Mε πληροφορίες απο Independent, Fortune

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ