Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: HPV ή Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων και πρόληψη

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, επίσης γνωστός ως HPV, είναι ένα συνηθισμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ειδικότερα, το έτος 2018 στις ΗΠΑ, υπήρξαν περίπου 43 εκατομμύρια μολύνσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν μεγαλύτερους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με το CDC.

Τα άτομα με HPV κινδυνεύουν να αναπτύξουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και ορισμένους καρκίνους, δήλωσε η Debbie Saslow, εμπειρογνώμων καρκίνου HPV και γυναικολογικών καρκίνων και διευθύνων σύμβουλος στο αντίστοιχο τμήμα της American Cancer Society των ΗΠΑ. Η Saslow έχει περάσει σχεδόν 25 χρόνια μελετώντας τον HPV και εργάζεται για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του HPV.

Σύμφωνα με την Debbie Saslow: “Σχεδόν όλοι θα “κολλήσουν” HPV κάποια στιγμή και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα. Ορισμένοι τύποι HPV μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα του δέρματος, κάποιοι μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και άλλοι προκαλούν καρκίνο¨.

Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ενώ ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην είναι εξοικειωμένες με τον τράχηλο τους, πολλές πηγαίνουν σε έναν γυναικολόγο για να ελεγχθούν για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με τεστ Παπανικολάου ή HPV”, δήλωσε η κα Saslow, και προσέθεσε:

“Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος του HPV στους άνδρες είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Είναι στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών. Οι άλλοι τέσσερις καρκίνοι είναι: καρκίνος του πρωκτού σε άνδρες και γυναίκες, καρκίνος του πέους στους άνδρες και καρκίνοι αιδοίου και κόλπου στις γυναίκες. Ο πόνος μετά το σεξ και η ανώμαλη αιμορραγία είναι δύο συνήθη συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας”.

Ααφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης της ανάπτυξης καρκίνου HPV, η Debbie Saslow επισημαίνει ότι “ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει περισσότερο από το 90% των καρκίνων του HPV και πάνω από το 90% των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, ενώ συνιστάται για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 έως 12 ετών, αλλά άτομα έως 26 ετών μπορούν να λάβουν το εμβόλιο”.

Η δευτερογενής πρόληψη για τις γυναίκες ηλικίας 25 έως 65 ετών είναι ο έλεγχος του τραχήλου της μήτρας. Εντοπίζοντας τον καρκίνο και θεραπεύοντας ή αφαιρώντας αυτόν ή τον τράχηλο, η ιατρική επιστήμη μπορεί πραγματικά να αποτρέψει τον καρκίνο, δήλωσε η κα Saslow. Η προτιμώμενη μέθοδος ελέγχου, σύμφωνα με την ίδια, είναι μια δοκιμή HPV κάθε πέντε χρόνια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here