Τρέξιμο: Η απίστευτη κίνηση που πρέπει να κάνεις όταν πονούν τα γόνατά σου

Το τρέξιμο όπως και κάθε μορφή άσκησης πολλές φορές καταπονεί το σώμα μας με αποτέλεσμα να επιζητούμε την άμεση χαλάρωση και ξεκούραση. Ήξερες όμως πως όταν τρέχεις πιο γρήγορα μπορείς να κάνεις και κάτι πολύ καλό στο σώμα σου; Κι όμως, αυτή είναι η αλήθεια, καθώς ένας πιο γρήγορος ρυθμός μπορεί να μειώσει το συνολικό στρες, που δέχονται τα γόνατα, κατά 30%, σε σύγκριση με έναν πιο αργό ρυθμό. Αυτό σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Orthopedic and Sports Physical Therapy.

Οι ερευνητές μελέτησαν ερασιτέχνες δρομείς μεταξύ 22 ετών και 42, οι οποίοι έτρεξαν 1000 μέτρα σε 8.2, 11.7, και 15.7 χιλιόμετρα την ώρα. Διαπίστωσαν πως όσο οι δρομείς έτρεχαν πιο γρήγορα, τόσο μεγαλύτερη πίεση έβαζαν στα γόνατά τους. Ωστόσο, έκαναν λιγότερα βήματα για να διανύσουν την απόσταση. Ως αποτέλεσμα, οι πιο γρήγοροι δρομείς να στρεσάρουν λιγότερο τα γόνατά τους στο σύνολο.

“Ο βέλτιστος τρόπος τρεξίματος παράγει το μικρότερο σωρευτικό φορτίο και η αύξηση της ταχύτητας φαίνεται να μειώνει το σωρευτικό φορτίο στην άρθρωση του γόνατος”, υποστηρίζει ο υπεύθυνος της έρευνας Jesper Petersen, ερευνητής στο Aarthus University.

Ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να αρχίσεις να βάζεις και κάποιο speed sessions στη running ρουτίνα σου, μιας και σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, αυτό όχι μόνο θα σε κάνει να αντέχεις περισσότερο, αλλά θα κρατήσει και γερές τις αρθρώσεις σου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here