Ηνωμένο Βασίλειο: Επιστήμονες μελετούν τις παραλλαγές του κορωνοϊού

Ηνωμένο Βασίλειο: Η Δημόσια Αρχή Υγείας της Αγγλίας λέει ότι έχουν πάρει 16 περιπτώσεις νέου στελέχους που μοιράζονται μια μετάλλαξη με τις μεταλλάξεις της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής

• Η υπό έρευνα παραλλαγή  ονομάστηκε προσωρινά  B1.1.318, είπε η Δημόσια Αρχή Υγείας της Αγγλίας

• Εντοπίστηκε στις 15 Φεβρουαρίου και οι επιστήμονες άρχισαν να παρακολουθούν την εξάπλωσή της την επομένη εβδομάδα

• Έχει τη μετάλλαξη E484K στην ακίδα της πρωτεΐνης που βοηθά στην αποφυγή αντισωμάτων

Έχουν υπάρξει μέχρι τώρα 16 περιπτώσεις της νέας «υπό έρευνα παραλλαγής», που ονομάστηκε προσωρινά B1.1.318.

Μια άλλη νέα παραλλαγή κορωνοϊού έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει μια μετάλλαξη που μπορεί να τη βοηθήσει να ξεφύγει από την ανοσία.

Έχουν υπάρξει μέχρι τώρα 16 περιπτώσεις της νέας «υπό έρευνα παραλλαγής», που ονομάστηκε προσωρινά ως B1.1.318, αποκάλυψε σήμερα η Δημόσια Αρχή Υγείας Αγγλίας .

Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 15 Φεβρουαρίου μέσω γονιδιωματικής αλληλούχησης και οι επιστήμονες άρχισαν να παρακολουθούν την εξάπλωσή της στις 24 Φεβρουαρίου.

Έχει τη μετάλλαξη E484K στην πρωτεΐνη spike που βρίσκεται επίσης στις παραλλαγές της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής.

Αυτά τα δύο στελέχη κυκλοφορούν επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αλλοίωση αλλάζει την εμφάνιση του ιού στο ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον να αποφύγει τα αντισώματα.

Αλλά τα αντισώματα είναι μόνο ένα μέρος αυτού που δίνει στους επιζώντες Covid και στους εμβολιασμένους ασθενείς προστασία έναντι της επανεμφάνισης.

Τα λευκά αιμοσφαίρια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση του ιού και οι επιστήμονες λένε ότι «δεν επηρεάζονται ουσιαστικά» από τις τρέχουσες μεταλλαγμένες παραλλαγές.

Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα καλλιέργεια εμβολίων θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι πολύ αποτελεσματική κατά των στελεχών με τη μετάλλαξη E484K.

Η Δημόσια Αρχή Υγείας της Αγγλίας είπε ότι δεν γνωρίζει αν γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή εισήχθη από άλλη χώρα.

Ο Οργανισμός έχει τώρα τέσσερις παραλλαγές «υπό έρευνα» και τέσσερις άλλες τις οποίες περιγράφει ως «παραλλαγές ανησυχίας».

Πρόκειται για το σημερινό κυρίαρχο στέλεχος του Κεντ, για δύο εισαγόμενα από τη Βραζιλία, για τη νότιο αφρικανική παραλλαγή και για μία που θεωρείται ότι προέρχεται από τη Νιγηρία, καθώς και για δύο άλλες που εμφανίστηκαν στο Μπρίστολ και το Λίβερπουλ.

Το νέο στέλεχος που ανακοινώθηκε σήμερα δεν περιλαμβάνει τη μετάλλαξη N501Y που κάνει τον ιό να εξαπλώνεται πιο γρήγορα.

Οι Επιστήμονες έχουν πει προηγουμένως ότι οι παραλλαγές χωρίς αυτήν την αλλαγή κλειδιού είναι απίθανο να προσπεράσουν το στέλεχος του Κεντ και να γίνουν κυρίαρχες σύντομα επειδή δεν θα έχουν «εξελικτικό πλεονέκτημα». Αυτή η μετάλλαξη N501Y, η οποία βρίσκεται στις παραλλαγές Κεντ, Νότιας Αφρικής και Βραζιλίας, σημαίνει ότι μπορεί να προσκολληθεί στα κύτταρα πιο εύκολα και ότι είναι πιο μεταδοτική.

Ο επικεφαλής ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προειδοποίησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να μην υπάρχει «εμμονή» με τις νέες παραλλαγές, παρά τις νέες μεταλλάξεις που εμφανίζονται σε όλον τον κόσμο κάθε εβδομάδα. Είπε ότι η ομάδα του ήταν πεπεισμένη ότι το εμβόλιό τους θα ήταν πολύ αποτελεσματικό έναντι όλων των αναδυόμενων στελεχών και στην απίθανη περίπτωση που το έκανε πολύ πιο αδύναμο, το εμβόλιο μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Περισσότερες αποδείξεις

Οι παραλλαγές Covid δεν θα καταστρέψουν τα εμβόλια:

Η κρίσιμη ανοσία των κυττάρων Τ ΔΕΝ εμποδίζεται από νέα στελέχη

Η ανοσία που παράγεται από λευκά αιμοσφαίρια «δεν επηρεάζεται ουσιαστικά» από μεταλλαγμένες παραλλαγές κορωνοϊού, σύμφωνα με επιστήμονες.

Οι ειδικοί ανησυχούσαν ότι τα τρέχοντα εμβόλια μπορεί να μην λειτουργούν το ίδιο καλά ενάντια στις παραλλαγές της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, επειδή άλλαξε το σχήμα τους.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι  η καταπολέμηση των πρωτεϊνών των νέων στελεχών του κορωνοϊού δεν καταπολεμώνται αποτελεσματικά από τα αντισώματα, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα αποφύγουν εν μέρει την ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο και θα προκαλέσουν επαναμολύνσεις. Αλλά είναι μόνο ένας τύπος ανοσίας. Νέα πειράματα διαπίστωσαν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται Τ κύτταρα φαίνεται να λειτουργούν εξίσου καλά με τις παραλλαγές του κορωνοϊού όπως κάνουν με τον αρχικό ιό. Και λειτουργούν εξίσου καλά όταν παράγονται είτε από το εμβόλιο Pfizer είτε από το Moderna, τα οποία δοκιμάστηκαν και τα δύο στη μελέτη.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσαν: «Τα δεδομένα που παρουσιάζονται εδώ υποδηλώνουν ότι οι αποκρίσεις των κυττάρων Τ δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις παραλλαγές». Είπαν ότι τα Τ κύτταρα, που επισημαίνονται στον κορωνοϊό και βοηθούν στην καταστροφή του, μπορεί να μην σταματήσουν εντελώς τη μόλυνση, αλλά θα πρέπει να αποτρέπουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν σοβαρά.

Αυτό θα σήμαινε ότι όποιος είχε ήδη Covid ή εμβόλιο θα αρρώσταινε λιγότερο την επόμενη φορά που θα είχε μολυνθεί με τον ιό.

Οι ερευνητές είδαν τι συνέβη όταν αναμίχθηκαν ο κορωνοϊός με το αίμα των ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Pfizer ή Moderna. Συγκεκριμένα, μέτρησαν δύο τύπους Τ κυττάρων στο αίμα, που ονομάζονται CD4 και CD8. Το CD4 είναι «βοηθητικά» κύτταρα που αναγνωρίζουν ιογενή λοίμωξη και πυροδοτούν το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα σε δράση, και το CD8 είναι «κυτταροτοξικά» κύταρα και μπορούν να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα στο σώμα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here