Επιστρεπτέα Προκαταβολή : Θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν


Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ή θεωρούν ότι έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Οχι για να πάρουν ενισχύσεις σε μετρητά αλλά για να διεκδικήσουν τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια που είναι εγγυημένα από το Δημόσιο.

Η ΑΑΔΕ είχε ανοίξει την πλατφόρμα myBusiness Support για την υποβολή ενστάσεων στους πέντε τελευταίους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία έκλεισε την περασμένη Παρασκευή. Οι επιχειρήσεις που έλαβαν e-mail από την ΑΑΔΕ μπορούσανν να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης.

Στο αίτημα θα έπρεπε να ενημερώσουν το σύστημα για ποιες από τις φάσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπέβαλαν αίτηση η οποία απορρίφθηκε, καθώς και για τους λόγους που κόπηκαν από την κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα θα πρέπει να στείλουν συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που να στηρίζουν το δικαίωμα της ένστασης. Οι ενστάσεις είναι και το τέλος των προκαταβολών. Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία της επιστροφής των ποσών που δεν χαρίστηκαν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των ενστάσεων θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί από τους επτά κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος. Οι δικαιούχοι έχουν τις εξής επιλογές:

  • Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις, με την καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.
  • Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.
  • Να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων κύκλων που φτάνει στο 50%, να λάβουν «επιταγή» που θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις. Με την επιταγή θα μπορούν να αποπληρώσουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξοφλήσουν το 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 60 δόσεις από 31/1/2022. Ωστόσο το μέτρο δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν ενστάσεις και δικαιωθούν θα είναι οι τελευταίες που θα λάβουν χρηματοδότηση με τη μορφή φθηνού δανεισμού από το κράτος, καθώς ο κύκλος των Επιστρεπτέων Προκαταβολών έχει κλείσει.

Για να υποβάλουν την ένστασή τους στο MyBusisness Support οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1. Εισέρχεστε στην εφαρμογή MyBusinessSupport με τους κωδικούς του Taxisnet.

2. Κλικ στις Εφαρμογές και στη συνέχεια Αιτήματα Επανένταξης, όπου εμφανίζονται τα στοιχεία του Μητρώου (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ).

3. Κάντε κλικ στην υποβολή και στη συνέχεια επιλέγετε για ποιον κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θέλετε να υποβάλετε αίτημα επανένταξης.

4. Αναφέρετε τον λόγο που υποβάλλετε αίτημα επανεξέτασης και επανένταξης.

5. Υποβάλλετε συνημμένα τα δικαιολογητικά που στηρίζουν την ένσταση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ