Τι πρέπει να προσέχει μια έγκυος στη θάλασσα

Υπάρχουν όμως ορισμένες συστάσεις και οδηγίες που πρέπει να τηρούνται για να αποφευχθούν τα απρόοπτα. Αρχικά δεν κολυμπάμε όπου τύχει, αλλά στα νερά που θα επιλέξουμε. Το θαλασσινό νερό θεωρείται πιο υγιεινό περιβάλλον για κολύμβηση από το νερό της πισίνας, με την προϋπόθεση όμως ότι είναι καθαρό και όχι βεβαρημένο με ρύπους και κολοβακτηρίδια.

Επιλέξτε μέρη με αμμώδη βυθό και αποφύγετε το κολύμπι σε θάλασσες με βότσαλα και βράχια γιατί μπορεί να γλιστρήσετε και να τραυματιστείτε εσείς ή και το έμβρυο. Εάν η περιοχή στην οποία κάνετε διακοπές δεν έχει αμμώδεις παραλίες και ο βυθός της θάλασσας είναι βραχώδης φορέστε τουλάχιστον τα ειδικά αντιολισθητικά πέδιλα θαλάσσης.

Διαλέξτε περιοχές με δροσερά αλλά όχι παγωμένα νερά, που μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα.

Μην μπαίνετε στη θάλασσα εάν έχει έντονο κυματισμό που μπορεί να σας κουράσει ενώ κολυμπάτε ή να σας τρομάξει. Προτιμήστε ημέρες που η θάλασσα είναι ήρεμη και μπορείτε να βλέπετε καθαρά τον βυθό της.

Μπαίνετε στο νερό σταδιακά προκειμένου το σώμα σας να συνηθίσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Φροντίστε τον εαυτό σας, όπως θα φροντίζατε το παιδί σας: φορέστε αντηλιακό –επιλέξτε το κατάλληλο για την κατάστασή σας με υψηλό δείκτη προστασίας αλλά όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά φίλτρα, γυαλιά και καπέλο και μην μένετε στο νερό πολλή ώρα. Μόλις νιώσετε ότι κρυώνετε βγείτε για να ζεσταθείτε λίγα λεπτά στον ήλιο και κατόπιν στη σκιά. Προγραμματίσετε τις ώρες που θα πηγαίνετε στην παραλία και αποφύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο ή στη ζέστη μεταξύ 12:00 και 15:00. Ειδικά εάν οι μέρες είναι πολύ ζεστές αυξήστε το διάστημα αποχής από τον ήλιο και μείνετε κάπου δροσερά μέχρι τις 5 το απόγευμα

Τηρήστε τις οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης κατά γράμμα: μην κολυμπάτε φαγωμένες αλλά ούτε εντελώς νηστικές, να είστε καλά ενυδατωμένες, μην μπαίνετε στο νερό εάν νιώθετε οποιαδήποτε αδιαθεσία ή κόπωση και μην κολυμπάτε ποτέ μόνες. Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση μην πανικοβληθείτε, αλλά ειδοποιήστε τον συνοδό σας στη θάλασσα για την αδιαθεσία σας και βγείτε προσεκτικά από το νερό.

Πρέπει να είστε ιδιαίτερα σχολαστικές. Όσο καθαρή κι αν είναι η περιοχή που κολυμπάτε βγαίνοντας από το νερό πρέπει να αλλάξετε μαγιό. Αν μείνετε με το βρεγμένο μαγιό αυξάνετε τις πιθανότητες να παρουσιάσετε κολπίτιδα ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της κύησης μειώνεται η άμυνα του κόλπου και παρουσιάζονται ευκολότερα φλεγμονές.

Να ακούτε το σώμα σας, ειδικά στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης που το σώμα -ειδικά το μυοσκελετικό σύστημα- αλλά και η ισορροπία του αλλάζει δραματικά.

Σε κάθε περίπτωση που δείτε ή νιώσετε κάτι διαφορετικό ή κάτι που σας ανησυχεί επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here