Χαρδαλιάς: Είχαμε 116 φωτιές μέσα σε δύο ημέρες – Η Ρόδος, ο Έβρος μας απασχολούν


Για τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει από τον Έβρο μέχρι τη Ρόδο σήμερα, Κυριακή (01/08), μίλησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Δύσκολες είναι οι τελευταίες ημέρες με πολλά ανοιχτά μέτωπα φωτιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.

«Σήμερα είχαμε 60 πυρκαγιές, αν υπολογίσετε και 56 εχθές, σύνολο 116 φωτιές είχαμε μέσα σε δυο μέρες. Η Ρόδος, ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη. Υπήρξε ανάγκη να ρίξουμε νερό με τα εναέρια μέσα για να σώσουμε κάποιες περιοχές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν τα καλώδια της ΔΕΗ και να προκληθεί black out! Τα συνεργεία κάνουν τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης και πιστεύουμε σύντομα να έχει ρεύμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν δυο μέτωπα. Είναι μία δύσκολη φωτιά που μας απασχολεί εδώ στο κέντρο επιχειρήσεων! Δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική απειλή», πρόσθεσε ο Νίκος Χαρδιαλιάς.

Για ακόμη ένα 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν «μάχη» για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα.

Το απόγευμα της Κυριακής βρίσκονται σε εξέλιξη φωτιές στην Αχαΐα, στη Ρόδο, στο Σουφλί Έβρου, στην Αιτωλοακαρνανία και στη Λάρισα.

Δήμαρχος Ρόδου στο Newsbomb.gr: Εκκενώνονται προληπτικά 3 χωριά – «Μάχη να μην κάψει την Κοιλάδα των Πεταλούδων»

Ανεξέλεγκτες είναι οι διαστάσεις που πήρε λίγο μετά τις 4 και μισή το απόγευμα το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή της Θεολόγου στη Ρόδο.

Η φωτιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την περιοχή των Πεταλούδων καταστρέφοντας ότι βρίσκει στο πέρασμά της. Οι Αρχές έχουν εφαρμόσει σχέδιο εκκένωσης των σπιτιών και των επιχειρήσεων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σε υψίστη ετοιμότητα έχει τεθεί και η 95 ΑΔΤΕ καθώς στην περιοχή υπάρχουν μονάδες του στρατού.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr o Δήμαρχος Ρόδου κ. Καμπουράκης Αντώνιος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της φωτιάς έκανε λόγο για δραματική κατάσταση στο νησί. «Αυτή τη στιγμή έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν προληπτικά τρία χωριά που βρίσκονται στη γραμμή της φωτιάς. Οι πολίτες πρέπει να πειθαρχήσουν και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί η φωτιά να ξεφύγει και να βρεθούν σε κίνδυνο», λέει στο Newsbomb.gr και τονίζει πως «αυτή τη στιγμή οι τοπικές Αρχές, η Πολιτική Προστασία, όλες οι Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με την πυρκαγιά».

Μεγάλο πύρινο μέτωπο στη Ρόδοrodiaki.gr

Σε ερώτηση για το αν κινδυνεύει η Κοιλάδα των Πεταλούδων ο Δήμαρχος της Ρόδου τόνισε στο Newsbomb.gr, «αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται στα 500 μέτρα μακριά, αλλά αν λάβει κανείς υπόψη πως διένυσε 2 με 3 χιλιόμετρα ανεξέλεγκτη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα».

Μεγάλο μέρος του νησιού της Ρόδου παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η μάχη για την κατάσβεση συνεχίζεται και οι αρχές προχώρησαν και στην προληπτική εκκένωση της Κοιλάδας των Πεταλούδων από επισκέπτες και προσωπικό.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα. Εδώ και αρκετή ώρα επιχειρούν, εκτός από τα τρία ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα καναντέρ καθώς και το ρωσικό Beriev-200.

Επίσης, ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης με πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο.

Επιπρόσθετα εστάλη και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Ψίνθος.

Δήμαρχος Σουφλίου στο Newsbomb.gr: Δεν προκλήθηκαν ζημιές από τη φωτιά

Η φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Κοτρωνιά στο Σουφλί οδήγησε στην προληπτική εκκένωση του.

Φωτιά στο Σουφλίevrosnews

Από το χωριό έφυγαν έξι κάτοικοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο γειτονικό χωριό Δαδιά. Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν 57 #πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 24 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Καλακίκος Παναγιώτης τόνισε πως «το απόγευμα της Κυριακής η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Ευτυχώς δεν υπήρχαν ζημιές, με τις φλόγες να περνούν δίπλα από τα σπίτια. Η παρέμβαση των Αρχών και της Πυροσβεστικής ήταν καθοριστική και εύχομαι καλή δύναμη σε όλη την Ελλάδα που δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες από τις πυρκαγιές».

Φωτιά στο ΣουφλίEVROS-NEWS.GR

Αγρίνιο: Εκκενώνονται προληπτικά δύο οικισμοί λόγω φωτιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Παραδείσι

Εντολή για την προληπτική εκκένωση των οικισμών Μπερμπάτι και Παραδείσι, δόθηκε από την Πυροσβεστική, λόγω πυρκαγιάς που καίει δασική έκταση στην περιοχή Παραδείσι, του Δήμου Αγρινίου.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Λάρισα: Σε πλήρη εξέλιξη πυρκαγιά στο Δίλοφο Φαρσάλων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά η οποία ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στο όρος Κιτίκι στη περιοχή του Δίλοφου Φαρσάλων.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν 13 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, με 25 άτομα, εξαμελές πεζοπόρο τμήμα και 6 υδροφόρα οχήματα. Παράλληλα, επιχειρούν και δύο αεροσκάφη για την κατάσβεση.

Αχαΐα: Σε ύφεση η φωτιά στη Ζήρια

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια, της Αιγιάλειας. Σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, που αποτελούνται από 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων.

Επίσης, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, «η φωτιά δεν απειλεί κάποια κατοικημένη περιοχή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ