Υιοθετεί η Ελλάδα τις προτάσεις της ΕΚΤ για τον αναβαλλόμενο φόρο


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε το σχέδιο της Ελλάδας για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, προχωρώντας σε προτάσεις βελτίωσης του, τις οποίες το οικονομικό επιτελείο της  ελληνικής κυβέρνησης τις έκανε άμεσα αποδεκτές.

Ενδεικτικά, στη γνωμοδότησή της η ΕΚΤ επισημαίνει πως το σχέδιο τροποποιήσεων της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στις αποσβέσεις οριστικών και εκκαθαρισμένων απαιτήσεων που αφορούν σε χρεωστικές διαφορές οι οποίες έχουν προκύψει από την 1η Ιανουαρίου 2021, έτσι ώστε να μην αντιλογίζονται αποσβέσεις προηγούμενων ετών και η επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες να ενεργεί μόνο για το μέλλον.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η πρόταση αυτή έχει ήδη γίνει αποδεκτή.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως με την λύση για τον αναβαλλόμενο που σχεδίασε το υπουργείο Οικονομικών και διαπραγματεύθηκε ο Γιώργος Ζαββός με τους θεσμούς, αίρεται μόνο για το φορολογικό σκέλος η αιρεσιμότητα που υπάρχει ( automatic trigger) για τον αναβαλλόμενο, παραμένει, ως είχε, η εποπτική αξία του αναβαλλόμενου για τα κεφάλαια (absorption capacity ) και δεν μεταβάλλεται το σχήμα της συμφωνίας του 2015 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp).

Η συνέπεια είναι ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν την επιθετική μείωση των «κόκκινων» δανείων χωρίς τον φόβο της ενεργοποίησης του αναβαλλομένου, φθάνοντας σε μονοψήφια ποσοστά που κάνουν τον κίνδυνο του DTC μη σημαντικό. Παράλληλα, οι επενδυτές βλέπουν να εξαλείφεται ο κίνδυνος της κρατικοποίησης, ενώ ανοίγεται ο δρόμος και για ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ