Μ. Ανατολή: Σήμερα η απόφαση για τις εξώσεις των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ιερουσαλήμ


Ισραηλινό δικαστήριο αποφασίζει σήμερα για την τύχη των Παλαιστινίων που κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους στην ανατολική Ιερουσαλήμ σε μια υπόθεση που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, στον απόηχο των πρόσφατων αιματηρών συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή.

Η πολυαναμενόμενη ακρόαση αφορά τέσσερις από τις τουλάχιστον 70 οικογένειες που άσκησαν έφεση κατά της εντολής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη συνοικία Σεϊχ Τζαρα της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Τα κατώτερα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι η γη όπου ζούσαν επί δεκαετίες ανήκει ιστορικά σε Εβραίους ιδιοκτήτες. Το ζήτημα πυροδότησε τις εντάσεις που οδήγησαν στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας τον περασμένο Μάϊο.

Μετά από πολυήμερες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για τις επαπειλούμενες εξώσεις, η Χαμάς, το Ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ, εν μέρει όπως ανακοίνωσε, ως απάντηση στην ισραηλινή «πρόκληση» στο Σεϊχ Τζαρά.

Οι πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις

Στις 11 ημέρες εχθροπραξιών που ακολούθησαν, τουλάχιστον 256 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ. Οι μάχες έληξαν με κατάπαυση του πυρός.

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει στις εξώσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους στην περιοχή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967 της Μέσης Ανατολής και ουσιαστικά την προσάρτησε αργότερα. Δεν θεωρεί το ανατολικό τμήμα της ως κατεχόμενο έδαφος αλλά θεωρεί ολόκληρη την πόλη ως πρωτεύουσά της – ισχυρισμός που δεν αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Το Ισραήλ λέει ότι το ζήτημα του Σεϊχ Τζάρα δεν είναι θέμα του κράτους αλλά μία διαφορά ιδιοκτησίας ανάμεσα σε ιδιώτες που υπόκειται στις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Τρεις δεκαετίες δικαστικής διαμάχης

Η ακρόαση της Δευτέρας στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι το αποκορύφωμα σχεδόν 30 ετών νομικών διαδικασιών, οι οποίες ξεκίνησαν όταν οι εγγεγραμμένοι Εβραίοι ιδιοκτήτες της γης προσπάθησαν να εκδιώξουν τους Παλαιστίνιους κατοίκους για μη καταβολή ενοικίου.

Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της περιουσίας, την οποία όπως είπαν τους είχε εγγυηθεί η Ιορδανία, εγκαθιστώντας τους εκεί μετά την κατάληψη της περιοχής το 1948.

Ο ισχυρισμός των Παλαιστινίων απορρίφθηκε από δικαστήριο της Ιερουσαλήμ το 2020 και η εντολή έξωσης έγινε δεκτή. Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν την υπόθεση ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των Ισραηλινών εποίκων να καταλάβουν σπίτια Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θεωρούν πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους.

Το 2003, τα δικαιώματα στη γη όπου ζουν στο Σεϊχ Τζάρα αγοράστηκαν από μια εβραϊκή οργάνωση που σχεδιάζει να αναπτύξει την περιοχή για εβραϊκούς οικισμούς.

Με πληροφορίες απο BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ