Τουρκία: Κόλαση φωτιάς – Δραματική διάσωση τουριστών από τα φλεγόμενα θέρετρα (Bίντεο)


Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Τουρκία από την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε, το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν πίσω όμως είναι ανυπολόγιστο. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πολυμέτωπα πυρά για τη διαχείριση της κρίσης.

Σοκαριστικές εικόνες και στιγμιότυπα από την κόλαση φωτιάς που βιώνει η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα εξακολουθούν να βλέπουν το φως. Τεράστιες πυρκαγιές που τροφοδοτήθηκαν από υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους μαίνονται στη νοτιοδυτική Τουρκία, οδηγώντας στην εκκένωση εκατοντάδων χωριών και ξενοδοχείων της περιοχής.

Ξένοι τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνθηκαν τις τελευταίες ώρες από τα ξενοδοχεία και τα σπίτια τους με κάθε δυνατό μέσο. Στην Αλικαρνασσό, μια ολόκληρη συνοικία εκκενώθηκε, καθώς οι ισχυροί άνεμοι φούντωσαν τις φλόγες και έφτασαν σε σπίτια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.
Μην μπορώντας να φύγουν οδικώς, 540 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με βάρκες. Στην Αττάλεια, οργανώθηκαν, επίσης, επιχειρήσεις εκκένωσης.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, 107 από τις 112 πυρκαγιές που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα είναι τώρα υπό έλεγχο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί. Όμως στην Αττάλεια και τη Μούγλα οι φωτιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ,ο οποίος βρέθηκε στην Αττάλεια για να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, δήλωσε ότι διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό των πιθανών δραστών πίσω από τις πυρκαγιές.

Ο Ερντογάν επανέλαβε το αφήγημα περί δολιοφθοράς σχετικά με τα αίτια των πυρκαγιών, ενώ σημείωσε ότι με τη συνδρομή ξένων χωρών ο αριθμός των πυροσβεστικών αεροσκαφών αυξήθηκε σημαντικά, επιχειρώντας να κατευνάσει την οργή πολιτών και τις έντονες επικρίσεις για την ανεπάρκεια των μέσων στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ήρθε εν μέσω πολυμέτωπων πυρών κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης. Αίσθηση, προκάλεσαν και οι εικόνες με τον Τούρκο πρόεδρο να μοιράζει… τσάι στους πυρόπληκτους πολίτες, ενώ περνούσε με το προεδρικό όχημα από τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις φωτιές.

Η Άγκυρα υποψιάζεται ότι οι πυρκαγιές συνδέονται με εμπρησμούς από τους Κούρδους του PKK. Όπως ανέφεραν τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μία από τις μεθόδους εκδίκησης που χρησιμοποιεί η οργάνωση, «της οποίας οι υποστηρικτές έσπευσαν να γιορτάσουν βλέποντας τη φονική φλόγα που κατάπινε δέντρα και ζώα».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες δορυφόρου όπου αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στα δάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με 133 πυρκαγιές φέτος, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 43 πυρκαγιών το διάστημα μεταξύ 2008-2020.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ