Φωτιά στην Αχαΐα: Κάηκαν πάνω από 3.000 στρέμματα


Πάνω από 3.000 στρέμματα η πρώτη δορυφορική εκτίμηση των καμένων περιοχών στην Αχαΐα, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Οι καμένες περιοχές στην Αχαΐα ξεπερνούν σε έκταση τα 3.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις εικόνες του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2 που «είδε» το μεσημέρι της Κυριακής τις καμένες περιοχές και τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πάντως, σύμφωνα με το meteo, επειδή η φωτιά δεν είχε τεθεί ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, αυτός ο αριθμός τελικά αναμένεται να αυξηθεί.

Σε 16 ανήλθαν οι τραυματίες από την πυρκαγιά

Τους δεκαέξι έχουν φθάσει οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια.

Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ».

Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

«Κάηκαν τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια στη Ζήρια»

Κρανίου τόπος θυμίζει το χωριό Ζήρια, από όπου ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά. Δυστυχώς, οι φλόγες πέρασαν μέσα από το χωριό, με αποτέλεσμα δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, να καούν, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά περισσότερα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Γιώργος Ντίνος αποκάλυψε πως από την πυρκαγιά έχουν καεί ήδη τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια.

«Δραματική είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο χωριό Ζήρια και μιλάμε για ένα χωριό ζωντανό με 1.000 κατοίκους. Η φωτιά πέρασε μέσα από τη Ζήρια και ακόμα καίει, ενώ δίνεται συνεχής μάχη με τις αναζωπυρώσεις». «Μιλάμε για καταστροφή, η φωτιά σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, πέρασε μέσα από τον ιστό του χωριού. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, τυλίχθηκαν τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια στις φλόγες και η φωτιά καίει ακόμα», ανέφερε μεταφέροντας τις δραματικές στιγμές που εκτυλίσσονται το Σάββατο στην Αχαΐα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, όπου ανήκει και ο οικισμός του Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης τόνισε στο ΑΠΕ πως «είναι μεγάλες οι ζημιές, καθώς έχουν καεί και πολλές καλλιέργειες με ελαιόδεντρα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ