Έρευνα Διαβήτης 2: Πρόληψη με τακτική φυσική δραστηριότητα ακόμη και σε μολυσμένες περιοχές

Έρευνα Διαβήτης 2: Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Διαβητολογία (το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη) δείχνει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι μια ασφαλής στρατηγική πρόληψης του διαβήτη για άτομα που κατοικούν σε σχετικά μολυσμένες περιοχές. Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που διερευνά τις συνδυασμένες επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας και της έκθεσης στη ρύπανση στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, είναι από τον Δρ Cui Guo και τον καθηγητή Lao Xiang Qian, Ιατρική Σχολή του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, SAR του Χονγκ Κονγκ Κίνα, και ο Δρ Hsiao Ting Yang, Ινστιτούτο Επιστημών Αξιολόγησης Κινδύνων, Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης, Ουτρέχτη, Κάτω Χώρες και συνεργάτες.

Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων έχει δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την εισπνοή των ατμοσφαιρικών ρύπων, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία. Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις συνδυασμένες συσχετίσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της συνήθους σωματικής δραστηριότητας με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Έτσι, η σχέση κινδύνου-οφέλους μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της σωματικής δραστηριότητας έχει γίνει μια σημαντική ανησυχία του κοινού, καθώς σχεδόν όλοι (πάνω από το 91%) του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε ένα μέρος όπου η ποιότητα του αέρα δεν πληροί τις οδηγίες της ΠΟΥ.

Απαιτούνται επειγόντως κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία, ειδικά σε περιοχές με σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση, για να ενημερώνονται οι άνθρωποι εάν μπορούν να επωφεληθούν από την τακτική σωματική δραστηριότητα.

Σε αυτήν τη μελέτη, οι συγγραφείς διερεύνησαν τις συνδυασμένες συσχετίσεις της κανονικής σωματικής δραστηριότητας και της χρόνιας έκθεσης σε σωματίδια περιβάλλοντος με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μm (τα λεγόμενα σωματίδια PM2,5) με την επίπτωση του διαβήτη τύπου 2 σε 156.314 ενήλικες που είχαν υποστεί συνολικά 422.831 ιατρικές εξετάσεις στην Ταϊβάν, όπου η ετήσια συγκέντρωση PM2,5 είναι περίπου 2,6 φορές υψηλότερη από το συνιστώμενο όριο της ΠΟΥ.

Οι διαγνώσεις διαβήτη εντοπίστηκαν από ιατρικές εξετάσεις, ενώ η διετής μέση έκθεση σε PM2,5 εκτιμήθηκε στη διεύθυνση κάθε συμμετέχοντος χρησιμοποιώντας ένα δορυφορικό μοντέλο.

Οι πληροφορίες για τη φυσική δραστηριότητα και ένα ευρύ φάσμα άλλων μεταβλητών συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα τυπικό αυτοδιαχειριζόμενο ερωτηματολόγιο.

Σε σύγκριση με την υψηλή σωματική δραστηριότητα, η μέτρια (κατά 31%) και η αδρανής / χαμηλή σωματική δραστηριότητα (κατά 56%) συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες με μέτρια (κατά 31%) και υψηλή (κατά 94%) ΑΣ2,5 είχαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 από τους συμμετέχοντες που εκτέθηκαν σε χαμηλά ΑΣ2,5. Οι συμμετέχοντες με υψηλή σωματική δραστηριότητα και χαμηλό PM2.5 είχαν 64% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 από εκείνους με αδρανή / χαμηλή σωματική δραστηριότητα και υψηλή PM2,5. Οι συγγραφείς λένε: «Διαπιστώσαμε ότι τα υψηλά επίπεδα συνηθισμένης σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα χρόνιας έκθεσης σε PM2,5 συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ενώ τα χαμηλά επίπεδα φυσιολογικής σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα χρόνιας PM2 .5 η έκθεση συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. ”

Τονίζουν περαιτέρω ότι «τα οφέλη της συνήθους σωματικής δραστηριότητας στον διαβήτη τύπου 2 παρέμειναν σταθερά σε συμμετέχοντες με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης σε PM2,5». Πρόσθετη ανάλυση έδειξε ότι η επίδραση στον κίνδυνο διαβήτη φάνηκε να είναι πιο έντονη για υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης από ό,τι για χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Όσον αφορά τους πιθανούς μηχανισμούς, οι συγγραφείς λένε ότι οι μεταβολικές βελτιώσεις που προκαλούνται από τη σωματική δραστηριότητα, που εμποδίζουν την ανάπτυξη διαβήτη, έχουν συζητηθεί εκτενώς.

Η ρύπανση θα μπορούσε να ασκήσει την επίδρασή της προκαλώντας φλεγμονή σε όλο το σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, των αιμοφόρων αγγείων και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η συνήθης σωματική δραστηριότητα είναι μια ασφαλής στρατηγική για την πρόληψη του διαβήτη για άτομα που κατοικούν σε σχετικά μολυσμένες περιοχές και πρέπει να προωθηθούν.

Η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία του μετριασμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την πρόληψη του διαβήτη.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here