Αθλητισμός Yoga: Η συμβολή της yoga στην καλή υγεία και ευεξία

Η γιόγκα είναι μια εξαιρετική επιλογή άσκησης, εάν έχετε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακές παθήσεις. Σας δίνει δύναμη, ευελιξία και συνειδητότητα μυαλού και σώματος. Γενικά, εάν δεν ακολουθείτε ένα πιο ενταντικό πρόγραμμα γίογκα, θα πρέπει επίσης να προσθέσετε την αερόβια άσκηση στη ζωή σας, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή το κολύμπι. 

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή καρδιακά προβλήματα, συζητήστε πρώτα με το γιατρό σας τι είδους άσκηση ταιρίαζει καλύτερα στις προσωπικές σας ανάγκες, προτού εγγραφείτε σε κάποιο πρόγραμμα γιόγκα. Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε ορισμένες στάσεις, όπως εκείνες στις οποίες είστε ανάποδα ή που απαιτούν περισσότερη ισορροπία από ό, τι έχετε τώρα. Ένα πολύ ήπιο πρόγραμμα γιόγκα, σε συνδυασμό με μια ελαφριά αερόβια δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε.

Έχετε αρθρίτιδα; Η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ευέλικτοι και δυνατοί χωρίς να επιβαρύνετε επιπλεόν τις αρθρώσεις σας. Παράλληλα αποκομίζετε το πρόσθετο όφελος μιας πρακτικής προσέγγισης νου-σώματος που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε όταν το χρειάζεστε.

Εάν είστε έγκυος, η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να είστε σε φόρμα και να σας ανακουφίσει από τις εναλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγγυμοσύνης ή τυχόν στρες που μπορεί να βιώνετε. Εάν είστε νέοι στη γιόγκα, εγκυμονείτε ή έχετε προβλήματα υγείας, μιλήστε με το γιατρό σας προτού τη δοκιμάσετε. Μπορείτε ακόμη να αναζητήστε έναν εκπαιδευτή που έχει εμπειρία στη διδασκαλία της προγεννητικής γιόγκα.

Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές καθώς το μωρό και η κοιλιά σας μεγαλώνουν και το κέντρο βάρους σας αλλάζει. Μετά το πρώτο σας τρίμηνο, μην κάνετε πόζες που απαιτείται να είστε μπρούμυτα στο πάτωμα, και μην προσπαθήσετε να τεντώσετε περισσότερο από ό, τι κάνατε πριν από την εγκυμοσύνη. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης σας θα χαλαρώσουν τις αρθρώσεις σας και είναι πιο πιθανό να τραυματιστείτε. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τις στάσεις που ασκούν πίεση στην κοιλιά σας ή στην πλάτη και μην κάνετε “hot” γιόγκα, όπου η θερμοκρασία του δωματίου είναι πολύ υψηλή.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here