Αλήθεια, γνωρίζετε πόσο κοστίζει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο; Και ποιο είναι το πριμ για τους Έλληνες Ολυμπικονίκες;


Λόγω των Ελληνικών επιτυχιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα  αναφερθούμε σήμερα στην «αξία» του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, που κατέκτησαν οι Μίλτος Τεντόγλου και Στέφανος Ντούσκος

Καθώς η σημασία του επιτεύγματος, της κατάκτησης Ολυμπιακού μεταλλίου, και η εθνική υπερηφάνεια και ο θαυμασμός, δεν είναι μεγέθη που μπορούν να μετρηθούν, θα εστιάσουμε στο κόστος κατασκευής του μεταλλίου και στο πριμ διάκρισης για τους «Χρυσούς» Ολυμπιονίκες.

Το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έχει βάρος 556 γραμμάρια. Από αυτά τα 556 γραμμάρια, μόλις τα 6 γραμμάρια είναι χρυσός και τα υπόλοιπά 550 γραμμάρια είναι καθαρό ασήμι. Τα 6 γραμμάρια χρυσού με τα οποία γίνεται η επιχρύσωση του μεταλλίου έχουν αξία 293 ευρώ περίπου. Τα 550 γραμμάρια καθαρού ασημιού έχουν αξία 350 ευρώ περίπου. Δηλαδή η αξία των υλικών του «χρυσού» μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αγγίζει τα 650 ευρώ.

Ωστόσο, για τους Έλληνες «Χρυσούς Ολυμπιονίκες» τα 556 γραμμάρια του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου δεν έχουν αξία 650 ευρώ, αλλά 90.650 ευρώ! Γιατί; Διότι από το 2019, με κοινή υπουργική απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, οι αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι επιτυγχάνουν διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο και ειδικά την πρώτη θέση σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες λαμβάνουν ως πριμ το ποσό των 90.000 ευρώ. Ομοίως, δίνεται πριμ 60.000 ευρώ για το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο και 50.000 ευρώ για το χάλκινο.

Με αυτά τα δεδομένα το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο, έχει στην πραγματικότητα άλλη αξία και άλλο βάρος για τους Έλληνες αθλητές. Το πραγματικό του βάρος σε χρυσό, εάν συνυπολογίσουμε και το πριμ της κατάκτησής του, είναι σχεδόν 1 κιλό και 850 γραμμάρια. Υπάρχουν ωστόσο και χώρες που δίνουν πολύ μεγαλύτερο πριμ για την κατάκτηση ενός χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, από ότι η Ελλάδα.

Η Σιγκαπούρη καταβάλει πριμ 620.187 ευρώ για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, το Καζακστάν καταβάλει πριμ 210.399 ευρώ και η Μαλαισία 198.612 ευρώ.

Στην περίπτωση των αθλητών της Σιγκαπούρης, το βάρος του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, σε χρυσό ανέρχεται στα 12,6 κιλά!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ