Τεστοστερόνη: Ο τρόπος που επηρεάζει την ανδρική λίμπιντο

Οι ορμόνες επηρεάζουν τη σεξουαλική διάθεση και λειτουργία. Το ίδιο όμως και άλλοι παράγοντες που αφορούν θέματα υγείας. Η κλινική εικόνα ενός άντρα επηρεάζει άμεσα την στυτική του λειτουργία επίσης.

Η τεστοστερόνη και οι αιτίες της χαμηλής λίμπιντο

Οι ερευνητές δεν έχουν ξεκαθαρίσει το μυστήριο του πόση τεστοστερόνη αυξάνει τη λίμπιντο. Είναι φυσιολογικό η σεξουαλική διάθεση ενός άνδρα να μειώνεται σιγά-σιγά από την κορύφωσή του στην εφηβεία και τη δεκαετία των ’20, αλλά η λίμπιντο ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ανδρών. Κάτι που ένας άνθρωπος μπορεί να θεωρήσει ως χαμηλή σεξουαλική διάθεση, για κάποιον άλλο μπορεί να μην ισχύει. Επίσης, η σεξουαλική διάθεση αλλάζει σε κάθε άτομο με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζεται από το άγχος, τον ύπνο και το σεξ.

Για τους λόγους αυτούς, ο καθορισμός μιας «φυσιολογικής» σεξουαλικής «όρεξης» είναι σχεδόν αδύνατος. Συνήθως, ο ίδιος ο άνθρωπος αναγνωρίζει την έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης ως πρόβλημα. Άλλες φορές, ο σύντροφός του μπορεί να το θεωρήσει ως πρόβλημα, καθώς τα συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης δεν περιλαμβάνουν πάντα την αίσθηση ότι δεν έχετε σεξουαλική ορμή. Μερικοί άνδρες διατηρούν τη σεξουαλική επιθυμία σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Για άλλους άνδρες, η λίμπιντο μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και με τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης. Η χαμηλή τεστοστερόνη είναι μια από τις πιθανές αιτίες της χαμηλής λίμπιντο, ωστόσο. Εάν η τεστοστερόνη μειωθεί αρκετά, σχεδόν όλοι οι άνδρες θα βιώσουν κάποια μείωση της σεξουαλικής τους επιθυμίας.

Μελέτη

Σε μια μεγάλη μελέτη ανδρών στη Μασαχουσέτη, περίπου το 11% συνολικά δήλωσαν ότι είχαν έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης. Οι ερευνητές εξέτασαν έπειτα όλα τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης. Περίπου το 28% των ανδρών με χαμηλή τεστοστερόνη είχε χαμηλή λίμπιντο. Αυτοί οι άνδρες ήταν σχετικά νέοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη. Οι μεγαλύτεροι άνδρες ενδέχεται να έχουν χειρότερα συμπτώματα. Η χαμηλή τεστοστερόνη είναι μόνο μια από τις αιτίες της χαμηλής λίμπιντο. Το άγχος, η στέρηση του ύπνου, η κατάθλιψη και οι χρόνιες ιατρικές ασθένειες μπορούν επίσης να καταστρέψουν τη σεξουαλική διάθεση ενός άνδρα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here