Albert Bourla: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer παίρνει τελικά μία δόση του δικού της εμβολίου

Albert Bourla: Ο Διευθύνων Σύμβουλος λέει ότι αισθάνεται «απελευθερωμένος» αφού έκανε το πρώτο του εμβόλιο της εταιρείας του περιμένοντας τη σειρά επιλεξιμοτητάς του . Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer παίρνει τελικά μια δόση του δικού της εμβολίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla είχε επιτέλους την πρώτη δόση του εμβολίου covid – 19 της εταιρείας του.

Ο 59χρονος ορκίστηκε τον Δεκέμβριο ότι θα περίμενε τη σειρά του για να πάρει την πρώτη δόση, όταν ρωτήθηκε από το CNBC αν θα πάρει μια πρώιμη δόση για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο κατά 95% αποτελεσματικό εμβόλιο. Σύμφωνα με τον λόγο του, ο Μπούρλα εμβολιάστηκε τελικά τη Δευτέρα αφού έγινε επιλέξιμος στη Νέα Υόρκη, όπου ζει με τη σύζυγό του.

Ο Μπούρλα είπε ότι αισθάνεται «απελευθερωμένος» τώρα που είχε την πρώτη του δόση. Δεν θα είναι αρκετά άνοσος για να επιστρέψει σε κάποια ομαλότητα μέχρι περίπου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του, αλλά σύμφωνα με τα νέα κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον επόμενο μήνα ο Μπούρλα θα μπορεί να δει άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα σε εσωτερικούς χώρους και χωρίς μάσκα.

Ο εμβολιασμός του Μπούρλα ήρθε λίγο μετά την έγκριση από τις ΗΠΑ ενός τρίτου εμβολίου κορωνοϊού από την Johnson & Johnson. Η λήψη του J & J είναι ένας εμβολιασμός μίας δόσης, ενώ τα εμβόλια Pfizer και Moderna, απαιτούν δύο δόσεις για να προσφέρουν ανοσία.

Σε δοκιμές, και τα τρία εμβόλια φάνηκαν να αποτρέπουν το 100% των θανάτων από COVID-19 και «σχεδόν όλα» από νοσηλεία, όπως λέει ο Δρ Anthony Fauci.

Ο Μπούρλα πρόσθεσε τη φωνή του στις επιλογές εμπειρογνωμόνων, προτρέποντας τους Αμερικανούς να πάρουν ό,τι είναι διαθέσιμο σε αυτούς, μόλις τους προσφερθεί. Υποστηρίζει ότι και τα τρία εμβόλια αποδίδουν εξίσου καλά σύμφωνα με τις πιο σημαντικές μετρήσεις. «Αυτή είναι μια πανδημία. Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από το FDA είναι όλα τα εμβόλια που πληρούν το κατώτατο όριο», δήλωσε ο Μπούρλα. «Εάν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου πρέπει να πάρουμε μιαν απόφαση προτεραιότητας, οι θάνατοι έρχονται πρώτοι πάνω από οτιδήποτε άλλο, πάντα, όπως και η νοσηλεία. Τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί από κοινού. Είχαν διαφορετική αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19 στις αντίστοιχες δοκιμές τους.

Η Pfizer είχε την υψηλότερη απόδοση, μειώνοντας τους κινδύνους κατά περίπου 95% ότι τα άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις θα εμφάνιζαν συμπτώματα. Το Moderna επίσης, μειώνει τους κινδύνους μόλυνσης κατά περίπου 94% τοις εκατό.

Οι κλινικές δοκιμές τους ολοκληρώθηκαν στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα, ωστόσο, προτού οι παραλλαγές να γίνουν σημαντική απειλή.

Οι θάνατοι και οι νοσηλείες ήταν εξίσου απίθανοι στην ομάδα δοκιμών που έλαβαν το πραγματικό εμβόλιο COVID-19 της Johnson & Johnson, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αλλά υπήρχαν περισσότερες «πρωτοποριακές» μολύνσεις. Το εμβόλιο ήταν 72% αποτελεσματικό στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια δοκιμών, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παραλλαγές άρχισαν να εξαπλώνονται στις ΗΠΑ. Ήταν περίπου 64% αποτελεσματικό στη Νότια Αφρική, όπου η πιο μολυσματική παραλλαγή, το B1351, με μεταλλάξεις που τη βοηθούν να αποφύγει τα εμβόλια, είναι τώρα κυρίαρχη. Αυτό προκάλεσε κάποια ακαμψία μεταξύ των Αμερικανών. Ο δήμαρχος του Ντιτρόιτ, Michigan, Mike Duggan, ξεκίνησε ένα κύμα ερωτήσεων σχετικά με αυτό το εμβόλιο αφού σχολίασε ότι ήθελε το «καλύτερο» πλάνο για τους ψηφοφόρους του, και προφανώς παρεξηγήθηκε ότι απέρριπτε την κατανομή των εμβολίων της J&J. Από τότε διευκρίνισε τη δήλωσή του, αλλά όχι πριν τεθεί η ερώτηση στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Τι έπρεπε να πουν οι επιστήμονες στους ανθρώπους που ένιωθαν ότι έπαιρναν ένα κατώτερο εμβόλιο; «Αν είναι έτσι, μπορώ να πάρω ένα εμβόλιο τώρα – οποιοδήποτε εμβόλιο τώρα – ή ένα εμβόλιο που προτιμώ δύο μήνες αργότερα; Θα πάω με ό, τι μπορώ να πάρω τώρα», είπε ο Μπούρλα, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις στελεχών υγείας, όπως ο Δρ Anthony Fauci.

Ο Μπούρλα περίμενε, ωστόσο, για να παραμείνει στο βήμα με το χρονοδιάγραμμα επιλεξιμότητας στη Νέα Υόρκη, όπου ζει.

Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, δάσκαλοι, βασικοί εργαζόμενοι σε μέρη όπως παντοπωλεία και οδηγοί ταξί και άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω με συννοσηρότητες ή υποκείμενες καταστάσεις, όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη ή εγκυμοσύνη βρίσκονται στη σειρά επιλεξιμότητας. Δεν είναι σαφές ποια κατηγορία επιλεξιμότητας ισχύει για τον Bourla.

Ο Έλληνας Διευθύνων Σύμβουλος επρόκειτο επίσης να φτάσει στο Ισραήλ τη Δευτέρα για να τιμήσει την παράδοση 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της εταιρείας στη χώρα.

Ωστόσο, ένα ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι ο Μπούρλα και η αντιπροσωπεία του είχαν αναβάλει το ταξίδι επειδή δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here