Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» : Επεκτείνεται στις επιχειρήσεις – Έως 90% η επιδότηση της δόσης

Αντιλαμβανόμενη τα πολυπληθή προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες η κυβέρνηση σχεδίασε ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων διάρκειας οκτώ μηνών

Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό του διάγγελμα το πρόγραμμα, «ΓΕΦΥΡΑ» για τη ρύθμιση των δανείων θα επεκταθεί εκτός από τα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

Όπως στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για την πρώτη κατοικία έτσι και στο νέο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση καθυστέρησης ή μη καταβολής των δόσεων, οι δανειολήπτες θα χάνουν το κρατικό «δώρο». Στην περίπτωση των ενυπόθηκων δανείων καλούνται να επιστρέψουν έως 5.400 ευρώ. Αυτό το «πέναλτι» αναμένεται να είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων.

Πάντως, η κατάσταση των επιχειρήσεων δείχνει πως το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων έρχεται την κατάλληλη στιγμή.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις μετρήσεις που διενεργεί η ΓΣΕΒΕΕ, το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους το 2020. Για αυτές τις επιχειρήσεις ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου ήταν 48,8%.

Κατά τα ίδια στοιχεία, μια στις δύο πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, τράπεζες). Αντίστοιχα μια στις δύο επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα.

Οι μισές επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα) για όχι παραπάνω από έναν μήνα. Μάλιστα, μια στις τέσσερεις επιχειρήσεις δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα), ενώ σχεδόν έξι στις δέκα πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα. Τέσσερεις δε, στις δέκα, φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν το επόμενο εξάμηνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here