Μυρμηγκιές Ιός: Δερματική διαταραχή που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα

Μυρμηγκιές Ιός: Μία δερματική διαταραχή η οποία εμφανίζεται αρκετά συχνά σε παιδιά και εφήβους είναι ο σχηματισμός μυρμηγκιάς, που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα λόγω της επαφής του δέρματος με υγρό δάπεδο, όπως μπορεί να συμβεί σε μία πισίνα ή στο ντους.

Οι μυρμηγκιές μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, μέσω άμεσης δερματικής επαφής, σχετικά εύκολα εάν το δέρμα έχει κάποια βλάβη όπως μία γρατζουνιά και ανοιχτή πληγή ή και σκασμένο δέρμα. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή της μόλυνσης, τη στιγμή δηλαδή που ο ιός θα εισέλθει στον οργανισμό, μέχρι τη στιγμή εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων, μπορεί να παρέλθει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αρκετοί μήνες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το σχηματισμό εξογκώματος με ανώμαλη επιφάνεια, ενώ εμφανίζονται πιο συχνά κυρίως γύρω από τα νύχια, τα δάχτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης. Ωστόσο εκτός της κοινής μυρμηγκιάς υπάρχει και η νεανική μυρμηγκιά, με τα εξογκώματα να εμφανίζονται στο πρόσωπο κυρίως, καθώς και η πελματιαία που εντοπίζεται στο πέλμα του παιδιού προκαλώντας πόνο όταν περπατά.

Ως προς τη θεραπεία τους υπάρχουν αρκετές λύσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως ένα παιδί με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό και η μυρμηγκιά να υποχωρήσει μόνη της χωρίς θεραπεία. Παρόλο αυτά η θεραπεία συνίσταται κυρίως για να περιοριστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού και σε άλλα άτομα.

Ως μέσα θεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα με γαλακτικό ή σαλικυλικό οξύ, καθώς δρα ως καυστικό μέσο προκαλώντας έτσι την εξουδετέρωση της μυρμηγκιάς. Σε πιο δραστικές μεθόδους εντάσσεται η κρυοθεραπεία και η χρήση laser. Ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου.

Από την άλλη πλευρά είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουν το παιδί στην τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, ώστε το παιδί να μάθει να πλένει τακτικά τα χέρια του, να κόβει τα νύχια του και να μην τα δαγκώνει, να μην ανταλλάσσει τα προσωπικά του είδη όπως τις παντόφλες του όταν βρίσκεται σε μία πισίνα ή δημόσιο ντους και να έχει την προσωπική του πετσέτα μπάνιου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here