Εγκέφαλος: Νέος αισθητήρας προσφέρει απαντήσεις σχετικά με το Alzheimer

Οι ερευνητές αναμένουν ότι η νέα τους μέθοδος θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κατανόηση της κατάθλιψης, των διαταραχών του ύπνου, του αυτισμού, των νευρολογικών παθήσεων και των κύριων ψυχιατρικών παθήσεων. Θα επιταχύνει την επιστημονική έρευνα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, λένε, και θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

«Μπορούμε τώρα να «δούμε» πώς τα εγκεφαλικά κύτταρα επικοινωνούν με απόλυτη λεπτομέρεια τόσο στον υγιή όσο και στον ασθενή εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής J. Julius Zhu του Τμήματος Φαρμακολογίας της UVA.

Μη αναμενόμενες μεταδόσεις

Η νέα μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον Zhu και τους συνεργάτες του επιτρέπει στους επιστήμονες να εξετάσουν τις μεταδόσεις εντός του εγκεφάλου τόσο στο μικροσκοπικό επίπεδο όσο και στο πολύ, πολύ μικρότερο νανοσκοπικό επίπεδο. Συνδυάζει ένα βιολογικό «αισθητήρα» με δύο διαφορετικές μορφές αιχμής απεικόνισης.

Η προσέγγιση μπορεί να ποσοτικοποιήσει τις «νευροδιαμορφωτικές» μεταδόσεις, οι οποίες σχετίζονται με σοβαρές εγκεφαλικές διαταραχές, όπως εθισμός, Αλτσχάιμερ, καταθλιπτικές διαταραχές και σχιζοφρένεια. Συνδέονται επίσης με αυτισμό, επιληψία, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές του ύπνου.

Οι νευροδιαμορφωτικές μεταδόσεις είναι οι «βραδύτερες» μεταδόσεις στον εγκέφαλο. Συνήθως πιστεύεται ότι εμπλέκουν πολλούς νευρώνες σε μεγάλες περιοχές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πολύ ταχύτερες μεταδόσεις που συμβαίνουν από νευρώνα σε νευρώνα.

Αλλά το νέο εργαλείο του Zhu έχει ήδη δείξει ότι δεν είναι τόσο απλό.

Στη νόσο του Alzheimer, ο Zhu και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν έναν εκπληκτικό βαθμό «λεπτού ελέγχου και ακρίβειας» στις υποτιθέμενες νευροδιαμορφωτικές μεταδόσεις πυροβόλων όπλων. Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα του Alzheimer γνωστά ως αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης μπορεί να εμποδίσουν αυτήν την ακριβή επικοινωνία, αναφέρουν οι επιστήμονες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, λένε.

Οι ερευνητές συνέχισαν να εντοπίζουν πιθανές αλλαγές στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να προκληθούν από τη μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς συχνά επιδεινώνονται όταν σταματούν να τα παίρνουν. “Η νέα μέθοδος επισημαίνει τα ελαττώματα του Alzheimer στην άνευ προηγουμένου χωρική και χρονική ανάλυση, καθορίζοντας τους ακριβείς στόχους για την ιατρική”, δήλωσε ο Zhu.

Το Αλτσχάιμερ, λένε οι ερευνητές, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το νέο σύστημα έχει «ευρεία εφαρμογή» σε όλο το φάσμα των νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών και διαταραχών, αναφέρουν σε δύο νέες επιστημονικές εργασίες. Τα επόμενα χρόνια, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν νευρολογικές ασθένειες και ψυχιατρικά προβλήματα, να εξετάσουν φάρμακα για πιθανές θεραπείες, να εντοπίσουν γονίδια που προκαλούν ασθένειες και να αναπτύξουν καλύτερα, πιο εξατομικευμένα φάρμακα προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες ανάγκες των ασθενών.

«Αν δούμε προβλήματα», είπε ο Ζου, «θα είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here