Καίγεται η νότια Ευρώπη: Οι χώρες που μετρούν τις πληγές τους – Νεκροί, καταστροφές και στάχτη


Την ώρα που η Ελλάδα δίνει μάχη με τις πυρκαγιές, τεράστιες φωτιές μαίνονται στα Βαλκάνια, την Τουρκία και την Ιταλία εν μέσω του χειρότερου καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε οτι έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να βοηθήσει την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να καταπολεμήσουν τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στη γηραιά ήπειρο, σύμφωνα με την Υπηρεσία «Κοπέρνικος» για την Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοίνωσε ωστόσο οτι το κύμα καύσωνα συνεχίζεται και τον Αύγουστο, τροφοδοτώντας τεράστιες πυρκαγιές.

Oι φωτιές στη νότια ΕυρώπηΕuropean Forest Fire Information System

Ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών της Ε.Ε στέλνει πυροσβέστες και αεροσκάφη για να συνδράμουν το έργο των τοπικών αρχών σε Ιταλία, Ελλάδα, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, όπου η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα. Οι πολίτες ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια.

Η Τουρκία στις φλόγες, ο Ερντογάν στο στόχαστρο

Εκατοντάδες τουρίστες και πολίτες εγκαταλείπουν με βάρκες και αυτοκίνητα περιοχές στη νοτιοδυτική Τουρκία, με τη φωτιά να απειλεί εδώ και μέρες ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεξαμενές με εύφλεκτες ύλες στο εργοστάσιο άδειασαν για προληπτικούς λόγους και ανοίχτηκαν χαντάκια ως αντιπυρικές ζώνες. Οι χειρότερες πυρκαγιές που πλήττουν την Τουρκία εδώ και δεκαετίες μαίνονται εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες, μετά από θερμοκρασίες ρεκόρ και έντονη ξηρασία.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Xιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν καεί, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται τεράστιες επικρίσεις. Μέσα στην «κόλαση φωτιάς» αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιρρίπτουν ευθύνες στους Κούρδους του PKK -ακόμη και στους Έλληνες- ενώ οι Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν χθες έρευνα για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την καταστροφή «Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν άγχος, φόβο και πανικό στο κοινό και να ταπεινώσουν την τουρκική κυβέρνηση».

Ιταλία: Καίγονται περιοχές φυσικής κληρονομιάς

Οι δασικές πυρκαγιές στη Σικελία έχουν πλέον επεκταθεί σε τρεις επαρχίες, ενώνοντας δύο προστατευόμενα δασικά πάρκα, τα Madonie και Nebrodi, μετέδωσε την Πέμπτη το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Μια φωτογραφία που ανέβηκε στο Twitter έδειξε τις φωτιές να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό κοντά στην πόλη Castel di Lucio. Στη Σαρδηνία χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη, αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν.

Οι πυρκαγιές προκάλεσαν ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις και ζώα, επιχειρήσεις και σπίτια και υπάρχει έντονη ανησυχία για απώλειες στη βιοποικιλότητα του νησιού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βόρεια Μακεδονία

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 5 Αυγούστου για τις επόμενες 30 ημέρες λόγω πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσά τους και τα Σκόπια.

Για την καταπολέμηση των πυρκαγιών οι Αρχές κινητοποίησαν το στρατό και επέβαλαν πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές.

Σε όλη τη χώρα, υπάρχουν αρκετές τοποθεσίες με ενεργές πυρκαγιές. Οι χειρότερες απο αυτές εκδηλώθηκαν στο Kochani στα ανατολικά και στο βόρειο δήμο Staro Nagorichane. Και στα δύο μέρη, εκτός από πολλά στρέμματα δάσους, κάηκαν επίσης πολλά οχήματα, σπίτια και ζώα.

Η κλιματική αλλαγή

Ο επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, Virginijus Sinkevicius, είπε ότι οι πυρκαγιές και οι ακραίες καιρικές συνθήκες παγκοσμίως φέτος το καλοκαίρι στέλνουν ένα σαφές μήνυμα για την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

«Αντιμετωπίζουμε μερικές από τις χειρότερες πυρκαγιές που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες. Αλλά οι πλημμύρες, οι καύσωνες και οι δασικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού μπορούν να γίνουν η νέα μας κανονικότητα», έγραψε σε tweet.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε: Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε; Χρειαζόμαστε άμεσες ενέργειες για να προστατεύσουμε τη φύση πριν να είναι πολύ αργά ».

Η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας της ΕΕ δήλωσε ότι τα τοξικά σωματίδια από τις πυρκαγιές της περιοχής ήταν σαφώς ορατά σε δορυφορικές εικόνες, προσθέτοντας ότι η εκτιμώμενη ένταση των πυρκαγιών στην Τουρκία ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η σχετική καταγραφή το 2003.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ