ΑΝΙΜΑ: Από την φωτιά δεν επέζησαν εκατοντάδες ζώα


Τι κάνουμε αν βρούμε άγριο ζώο 

Εκατοντάδες ζώα έχουν καεί από τα πύρινα μέτωπα. Εκατοντάδες στρέμματα δάσους έχουν παραδοθεί στις φλόγες και η περιβαλλοντολογική καταστροφή είναι τεράστια.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής για να ενημερωθεί για την περίθαλψη των ζώων.

«Η καταστροφή είναι τεράστια. Δεκάδες ζωάκια κάηκαν ζωντανά. Λίγα έχουν έρθει στο πρώτο σταθμό της ΑΝΙΜΑ Ένας γκιωνάκος που μάζεψαν οι πυροσβέστες, χελώνες κι ένα κοτοπουλάκι, που μάζεψαν πολίτες…. Πολύ φοβόμαστε ότι έπεται συνέχεια, αν και τα περισσότερα άγρια πλάσματα που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις φλόγες πρέπει να μην έχουν επιζήσει…», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ Μαρία Γανωτή.

Γκιώνης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΝΙΜΑ εξηγεί τι κάνουμε σε περίπτωση που βρούμε άγριο ζώο ταλαιπωρημένο από τις φωτιές.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Πυρκαγιές και άγρια ζωή: Τι να κάνουμε μετά

(Επειδή πολλοί συμπολίτες μας ρωτούν τί πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν)

Από το 2007 , που κάηκε η Πάρνηθα και η Πελοπόννησος, μέχρι σήμερα, έχουμε πλέον αρκετή εμπειρία για το τί συμβαίνει με τα άγρια ζώα μετά τη φωτιά, και τί πρέπει να προσέξουμε για να τα υποστηρίξουμε.

Χελώνες

Αυτό που πρέπει να εμπεδώσουμε είναι ότι έτσι που πάνε τα πράγματα, κάθε καλοκαίρι θα έχουμε μεγάλες και ακόμη μεγαλύτερες πυρκαγιές. Με θερμοκρασίες όπως αυτές των τελευταίων ημερών δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε μεγάλες φωτιές. Κάθε φορά θα έχουμε απώλειες σε ζωές πουλιών, ερπετών, θηλαστικών εντόμων, αλλα, αν συμπεριφερθούμε σωστά μετά, η άγρια ζωή θα ανακάμψει. Τουλάχιστον όσο οι καταστροφές θα συνεχίσουν να είναι της κλίμακας αυτών που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει πρωτίστως να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τους άκαυτους θύλακες εντός της καμένης περιοχής και μια περίμετρο ακτίνας δέκα πάνω κάτω χιλιομέτρων γύρω από τα καμένα. Άκαυτες ρεματιές, μικρές συστάδες θάμνων και δέντρων που γλύτωσαν από τις φλόγες, περιοχές που υπάρχει έστω και λίγο τρεχούμενο νερό έχουν τεράστια αξία τώρα.

Τα άγρια ζώα εκεί θα βρουν καταφύγιο και χρειάζονται συνθήκες ηρεμίας.

Χελώνα

Από την προηγούμενη εμπειρία μας ξέρουμε ότι όταν γίνεται πυρκαγιά αυξάνονται τα τροχαία, επειδή τα ζώα είναι σοκαρισμένα και εκτός της επικράτειάς τους, μέσα στην οποία ξέρουν να κινούνται. Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν , να οδηγούν αργά, ιδίως τη νύχτα. Παρατηρείται βέβαια και αύξηση των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι γι αυτό σε συνθήκες κρίσης.

Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό. Τα κατοικίδιά μας, οι σκύλοι και οι γάτες μας, είναι συχνά θύματα της φωτιάς, αλλά και θύτες. Tα κρατάμε όσο γίνεται περιορισμένα, γιατί ιδίως τα εξαντλημένα πουλάκια και τα ερπετά, φίδια και σαύρες, αποδεκατίζονται από τις συμπαθείς γατούλες μας.

Και να βάζουμε νερά. Κάτι που μπορούν να φροντίσουν δήμοι, σύλλογοι αλλά και ιδιώτες.

Προσοχή: Οσο η φωτιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρεί η Πυροσβεστική, είναι πολύ επικίνδυνο να προσεγγίζουμε για να διασώσουμε άγρια ζώα (για τα κατοικίδια είναι αλλιώς, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή και συνεννόηση με την Πυροσβεστική)

Στην περίπτωση που βρείτε άγριο ζώο τραυματισμένο ή εξαντλημένο στην προσπάθειά του να σωθεί, τηλεφωνήστε στην ΑΝΙΜΑ για οδηγίες πρώτων βοηθειών και για τη μεταφορά του στον Σταθμό, επί της οδού Μενελάου 134, Καλλιθέα. Ήδη άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι επιζήσαντες, μια μέρα μετά τη φωτιά της Βαρυμπόμπης, και ξέρουμε ότι έπεται συνέχεια.

Εμείς θα είμαστε σε επιφυλακή, επτά μέρες την εβδομάδα, προσωπικό και εθελοντές, για να ανταποκριθούμε σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει».

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Παπαστράτος που ανταποκρίθηκε και στηρίζει την ΑΝΙΜΑ και την περίθαλψη των πυρόπληκτων άγριων ζώων αυτές τις μέρες, καθώς και όλους όσοι είστε δίπλα μας ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ