Τροφική δυσανεξία: Τι συμβαίνει στο σώμα σου

Τροφική δυσανεξία έχεις όταν ο οργανισμός σου αδυνατεί να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά κάποιων τροφών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα αφομοιώσει. Η αντίδραση αυτή μπορεί να προκαλέσει πληθώρα συμπτωμάτων, είτε άμεσα είτε έπειτα από 3 ή και περισσότερες ημέρες. Εύκολα θα σκεφτείς ότι είναι κάποια μορφή τροφικής αλλεργίας, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, η τροφική δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο μπορεί να εμφανίσει παρόμοια συμπτώματα με την αλλεργία.

Πώς θα καταλάβεις τη διαφορά;

Η τροφική αλλεργία προκαλεί την άμεση αντίδραση του ανοσοποιητικού και επηρεάζει διάφορα όργανα στο σώμα, με πολλά συμπτώματα όπως εξανθήματα, φαγούρα, πρόβλημα στην αναπνοή, αναφυλαξία και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και μοιραία.

Η τροφική δυσανεξία σπάνια προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού και τα συμπτώματά της εμφανίζονται πιο σταδιακά και συνήθως περιορίζονται σε προβλήματα πέψης.

Οι αιτίες της τροφικής δυσανεξίας περιλαμβάνουν:

  • Έλλειψη ενζύμων που χρειάζονται για τη σωστή πέψη της τροφής. Το πιο κοινό παράδειγμα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη (ή ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση).
  • Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, μία χρόνια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει κράμπες, δυσκοιλιότητα και διάρροια.
  • Ευαισθησία στα πρόσθετα και τα συντηρητικά των τροφίμων.
  • Η κοιλιοκάκη, μία χρόνια πεπτική πάθηση που διεγείρεται από την κατανάλωση γλουτένης.

Πώς θα την Αντιμετωπίσεις

  1. Πήγαινε στο γιατρό αν εμφανίσεις κάποια αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, δες το γιατρό σου για να επιβεβαιώσεις αν πρόκειται για αλλεργία ή δυσανεξία.
  2. Κάνε τεστ δυσανεξίας για να βρεις σε ποιες τροφές αντιδρά αρνητικά ο οργανισμός σου. Αυτό μπορεί να γίνει με λήψη αίματος, οπότε οι ειδικοί εξετάζουν την αντίδραση των λευκών αιμοσφαιρίων με εκχυλίσματα τροφής και βλέπουν σε ποια τρόφιμα παράγονται αντισώματα, επομένως ο οργανισμός τα θεωρεί ως μικρόβια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here