Ευαίσθητο δέρμα: Σπιτικές θεραπείες και πρόληψη

Άτομα με ευαίσθητο δέρμα μπορεί να έχουν ισχυρές αντιδράσεις σε χημικές ουσίες, βαφές και αρώματα που υπάρχουν σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν εξανθήματα ή ερεθισμό από ρούχα ή τριβή. Σε πολλές περιπτώσεις, το ευαίσθητο δέρμα είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης. Η εύρεση τρόπων για την αποφυγή πιθανών εξάρσεων όπως και τι ηρεμεί το ερεθισμένο δέρμα μπορεί να βοηθήσει άτομα με ευαίσθητο δέρμα να ανακουφίσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Ιατρικές θεραπείες

Ανάλογα με την αιτία του ευαίσθητου δέρματος και τα συνοδευτικά συμπτώματα, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν μερικά διαφορετικά φάρμακα.

  • Στεροειδείς κρέμες: Και οι κρέμες στεροειδών χωρίς συνταγή (OTC) και οι συνταγογραφούμενες, όπως η υδροκορτιζόνη, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής και του κνησμού. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν στο πρόσωπο.
  • Αναλγητικές κρέμες: Οι κρέμες μουδιάσματος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φαγούρας, κάτι που θα μπορούσε να κάνει το άτομο λιγότερο πιθανό να γρατσουνίσει ή να ερεθίσει περαιτέρω την περιοχή.
  • Αντιισταμινικά: Η λήψη από του στόματος αντιισταμινικού, μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Προστατευτικό αντηλιακό: Αντηλιακό ευρέος φάσματος με παράγοντα προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30 ή υψηλότερο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ευαίσθητου δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV).

Σπιτικές θεραπείες και πρόληψη

Ορισμένες θεραπείες στο σπίτι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία ή την πρόληψη συμπτωμάτων του ευαίσθητου δέρματος:

Ενυδάτωση

Τα υποαλλεργικά ενυδατικά και οι λοσιόν μπορεί να μειώσουν την ξηρότητα χωρίς να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Ορισμένα συστατικά μπορεί να λειτουργούν καλύτερα, ανάλογα με τον τύπο ευαισθησίας. Για παράδειγμα, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας σημειώνει ότι άτομα με πολύ ξηρό δέρμα μπορεί να ανταποκρίνονται καλά σε ορισμένα συστατικά, όπως η ουρία ή το γαλακτικό οξύ.

Ορισμένα απλά έλαια, όπως το βούτυρο καριτέ ή το λάδι καρύδας, μπορεί να λειτουργούν καλά για άλλους. Είναι πάντα σημαντικό να ελέγχετε το προϊόν σε μια μικρή περιοχή του δέρματος πριν το εφαρμόσετε στο υπόλοιπο δέρμα που έχει προσβληθεί.

Πλιγούρι βρώμης

Η βρώμη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Μια μελέτη στο Journal of Drugs in Dermatology έδειξε ότι η εφαρμογή κολλοειδούς βρώμης στο δέρμα βοήθησε σε συμπτώματα όπως εξανθήματα, ξηρό δέρμα και έκζεμα. Είναι αποτελεσματική επειδή βελτιώνει το φράγμα του δέρματος και όχι απλώς τη θεραπεία των συμπτωμάτων. Η εφαρμογή κολλοειδούς πάστας βρώμης σε ευαίσθητο δέρμα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here