«Η τακτική της “καμένης γης” απέτυχε παταγωδώς», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ


Με τις καταστροφικές πυρκαγιές να καίνε επί μία ολόκληρη εβδομάδα την Ελλάδα απ’ άκρη εις άκρη και το δράμα να βρίσκεται χθες το βράδυ στη κορύφωση του, από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να προχωρήσουν σε μία πρώτη πολιτική εκτίμηση της τραγικής κατάστασης που διαμορφώθηκε από την πύρινη κόλαση, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τη κρίση.

Είναι δεδομένο πως αυτές τις ώρες που η χώρα ζει έναν πραγματικό εφιάλτη, ότι η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί μία μετωπική σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου. Το ξεκαθάρισε άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας, με τη χθεσινή του δήλωση. «Τώρα είναι η ώρα της μάχης και της αλληλεγγύης. Είναι η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις. Να στηρίξουμε όλοι τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που με κόπο και με κίνδυνο της ζωής τους παλεύουν με τις φλόγες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως θα πρέπει, επίσης, «όσους δοκιμάζονται τούτη την ώρα πιο σκληρά. Όσους είδαν μέσα σε λίγα λεπτά να χάνονται οι περιουσίες και οι κόποι μιας ζωής».

Από την άλλη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί και να σιωπήσει και να μην ασκήσει κριτική στη στρατηγική της «καμένης γης» -όπως την ονομάζουν- που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Γι αυτό και στη παρούσα φάση προχωράει σε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, δίνοντας όμως την υπόσχεση προς τους πολίτες πως όταν νικήσουμε τις φλόγες, δεν θα ξεχαστεί τίποτα και κανένας.

Κυβερνητική διαχείριση: Αλαζονεία – Επικοινωνιακή Διαχείριση – Μηδενική Αυτοκριτική

Από τη πρώτη κιόλας στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έθεσε χαμηλά τον πήχη της αντιμετώπισης της κρίσης, εστιάζοντας στο να μην υπάρξουν θύματα – κίνηση απολύτως λογική. Από εκεί και πέρα, θεωρούν ότι άφησε τα πάντα στη τύχη τους, χωρίς κανένα σχέδιο, επενδύοντας στη λογική «έχει ο Θεός», η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν περιουσίες πολιτών και να προκληθεί μία τρομερή οικολογική καταστροφή. Αυτό ονομάζει η Κουμουνδούρου τακτική της «καμένης γης».

Από εκεί και ύστερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας η κυβέρνηση πέρασε από τρία στάδια διαχείρισης.

Πρώτο στάδιο διαχείρισης: Συνεχάρησαν τους εαυτούς τους λέγοντας ότι «νίκησαν» τις πυρκαγιές, όπως είχαν πει ότι έκαναν και με τον κορονοϊό. Όπως επισημαίνουν, η επιλογή της κυβέρνησης να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της και να δημιουργεί επικοινωνιακές νίκες οδηγεί σε αδιέξοδα και τραγωδίες.

Αλαζονεία, παντελής αίσθηση της πραγματικότητας και αναζήτηση εύκολων επικοινωνιακών κερδών ήταν οι μοναδικοί τους στόχοι.

Δεύτερο στάδιο διαχείρισης: Έστειλαν το μήνυμα ότι ελέγχουν την κατάσταση, ενώ δεν την ήλεγχαν. Έκαναν ένα βήμα πίσω, όμως και πάλι το μόνιμο μέλημά τους ήταν ότι τα επικοινωνιακά ψέματα προκειμένου να κάμψουν τον θυμό εκείνων των πολιτών που θεωρούσαν ότι δεν έχουν εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει.

Τρίτο στάδιο διαχείρισης: Θυμήθηκαν την κλιματική αλλαγή όταν πλέον η κατάσταση τους είχε ξεφύγει εντελώς. Ο κ. Μητσοτάκης πλέον αναγκάστηκε να βγει από τον γυάλινο πύργο του και με μια δήλωση που δεν έλεγε τίποτα δεν βρήκε λέξη αυτοκριτικής για μια καταστροφή που άφηνε να σέρνεται επί μέρες.

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνουν πως από το διάγγελμα του ο Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπήρχε μισή αναφορά σε αυτοκριτική. Δεν είπε κουβέντα για την πρωτοφανή αποτυχία του επιτελικού κράτους. Για την παταγώδη αποτυχία να περιορίσουν φωτιές με 2-3 μποφόρ. Για το γεγονός ότι από τα συγχαρητήρια μεταξύ υπουργών για την Βαρυμπόμπη, τρεις μέρες μετά απέτυχαν να προλάβουν αναζωπύρωση που έχει φτάσει να καίει το μισό λεκανοπέδιο. Για την καθυστερημένη απόφαση να βγει ο στρατός ώστε να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, αλλά και για την καθυστέρηση υποβολής αιτήματος βοήθειας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή, έντονος προβληματισμός επικρατεί στη Κουμουνδούρου εξαιτίας του μηνύματος που θεωρούν ότι έστειλε ο πρωθυπουργός μέσω του διαγγέλματος του, τη Πέμπτη.

Υποστηρίζουν ότι ο επί της ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλει ολοκληρωτική καταστροφή, θέλοντας να χαμηλώσει τον πήχη που ο ίδιος είχε ανεβάσει με την προεκλογική τυμβωρυχία του – όπως ονομάζουν τη στάση του στα τραγικά γεγονότα του 2018, στο Μάτι. Θεωρούν ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε σωστά – όπως δεν είχε λειτουργήσει και στο παρελθόν, ακόμη και αν υπήρχαν πολύ πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.

Επί τρεις ημέρες, συνεχίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «τα σπίτια ξαναχτίζονται», προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσει -και να δικαιολογηθεί- γιατί εγκαταλείπει στο έλεος της φωτιάς σπίτια, επιχειρήσεις, ολόκληρες περιουσίες να καίγονται.

«Ενδεχομένως επειδή ο ίδιος δηλώνει 30 σπίτια στο πόθεν έσχες του, να νομίζει ότι δε χάθηκε ο κόσμος αν ένα καεί. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των πολιτών, όπως με έκπληξη διαπίστωσε και ίδιος πριν λίγους μήνες, είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους, από τα δάνεια τους από τα σπίτια που έφτιαξαν με κόπους μιας ολόκληρης ζωής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι δεν ανανεώθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.000 εργαζόμενους που υλοποιήθηκε την διετία 2018-2019, ενώ δεν έχουν προχωρήσει οι δράσεις δασοπροστασίας με βάση το κονδύλι ύψους 140 εκατομμυρίων που είχε δεσμεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δείχνει σημαντικά ελλείμματα και στην πρόληψη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ