Σε καλύτερη κατάσταση η Αττική: Σε ύφεση πολλά μέτωπα, πολύ σοβαρός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης


Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε όλα τα ενεργά μέτωπα που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις να καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια ώστε να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο οι πυρκαγιές. 

Στην Αττική η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Στο μέτωπο της Πάρνηθας το πρόβλημα εντοπίζεται στη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες. Είναι ενθαρρυντικό ότι η νέα εστία μέσα στον αστικό οστό στους Θρακομακεδόνες αντιμετωπίζεται με επιτυχία.

Στο μεγάλο μέτωπο της Μαλακάσας, η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος, ενώ ένα μέρος της κατευθύνεται προς τον Ωρωπό. Οπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ωρωπού, το μεγάλο μέτωπο που κατευθυνόταν στην περιοχή έχει περιοριστεί, όπως και αυτό προς τη Μαλακάσα, όπου υπάρχουν μικροεστίες, ωστόσο μεγάλο πρόβλημα είναι οι αναζωπυρώσεις στο κομμάτι που δεν έχει περάσει την Εθνική, οι οποίες δυνητικά μπορούν να γίνουν επικίνδυνες.

Στον Αγιο Στέφανο τα εναέρια μέσα φαίνεται να έχουν καταφέρει να ελέγξουν την εξάπλωση του πύρινου μετώπου.

Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική είναι η ένταση των ανέμων και οι πιθανές αναζωπυρώσεις. Σήμερα στην Αττική θα πνέουν άνεμοι βόρειοι έως 4 μποφόρ και θα εξασθενήσουν από το βράδυ. Με επιτυχία αντιμετωπίστηκε τη νύχτα αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στα Άνω Λιόσια, ανέβηκε στην κορυφογραμμή του Ποικίλου Όρους και απειλούσε να κατέβει προς Πετρούπολη. Η πυρκαγιά αυτή έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ άνοιξαν και οι δρόμοι που είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Εύβοια και οι φλόγες συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την ολέθρια πορεία τους από τον Ευβοϊκό έως στο Αιγαίο και έφτασαν μέχρι τη θάλασσα. Αυτή την ώρα, η μάχη με τη φωτιά δίνεται στα χωριά Σπαθάρι και Μετόχι, όπως καταγράφει ζωντανά από την περιοχή η κάμερα της ΕΡΤ, ενώ το μέτωπο κινείται νότια προς Καλύβια, Τρούπη και Προκόπι. Από την άλλη πλευρά, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη και οι Ροβιές δοκιμάστηκαν εκ νέου τη νύχτα, και μέχρι τις πρωινές ώρες πάνω από 1.300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα στην Αιδηψό. Το πύρινο μέτωπο από τις Ροβιές κατευθύνεται στην Αιδηψό και δόθηκε εντολή για εκκένωση των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης Χαλκίδας και της γυναικείας Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Στη Μεσσηνία παραμείνει σε εξέλιξη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Τετάρτη σε δασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια.
Νέο μέτωπο φωτιάς υπάρχει από το απόγευμα της Παρασκευής στον δήμο Οιχαλίας στην περιοχή της Καλλιρόης. Σύλληψη άνδρα γύρω στα 30 για τη φωτιά στην Άνθεια του Δήμου Καλαμάτας από το Ανακριτικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Ελέγχεται και για άλλες πυρκαγιές στην περιοχή. Πολύ δυνατό πύρινο μέτωπο προς το χωριό Δεσύλλα, το βράδι της Παρασκευής. Οι αρχές έχουν ζητήσει εκκένωση προς Διαβολίτσι.Καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, πυροσβεστικές δυνάμεις – 95 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα– έδωσαν μάχη με τις φλόγες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιεί ρίψεις νερού ελικόπτερο. Παράλληλα, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης βοηθούν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά στην Ανατολική Μάνη η φωτιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, ενώ το πύρινο μέτωπο που απειλούσε το Γύθειο δεν βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην πόλη. Έχουν εκκενωθεί προληπτικά περισσότερες από 15 κοινότητες.Ένα ελικόπτερο επιχειρεί από νωρίς σήμερα το πρωί στην Ανατολική Μάνη, προκειμένου, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο φαίνεται να είναι πλέον σε ύφεση.

Στην Ηλεία τα μέτωπα είναι πολλαπλά, στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, με αυτό στη Νεμούτα να έχει περάσει και στην Αρκαδία. Τρία εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου της Ηλείας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα. Εκτός λοιπόν από τα δύο ελικόπτερα και το ένα αεροσκάφος, στις προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος 1». Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ