Μιλτιάδης Τεντόγλου: Υποβλήθηκε σε θεραπεία γόνατος με βλαστοκύτταρα

Την επέμβαση έγχυσης βλαστοκυττάρων πραγματοποίησαν ο Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Διονύσης Χίσσας και ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Βασίλης Ζώης, οι οποίοι ανήκουν και στο ιατρικό επιτελείο του ΣΕΓΑΣ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ;

Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα (π.χ. σε μυϊκό, ερειστικό, νευρικό κλπ κύτταρο). Τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα που μπορούν να ληφθούν από ένα πολύ αρχικό στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν όλους τους τύπους κυττάρων του ανθρώπινου σώματος. Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται σε ορισμένους ιστούς του πλήρως ανεπτυγμένου ανθρώπου, περιορίζονται στην παραγωγή ορισμένων μόνο τύπων εξειδικευμένων κυττάρων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΝΗΛΙΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ;

Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα ανακαλύφθηκαν πριν από 40 χρόνια όταν ο ερευνητές βρήκαν ότι τα κύτταρα που προέρχονται από τον μυελό των οστών είχαν την ικανότητα να προάγουν τον σχηματισμό διαφόρων ιστών. Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα υπό κατάλληλες συνθήκες είναι ικανά να αναπτυχθούν σε άλλους τύπους κυττάρων με τη δυνατότητα να βοηθούν την αναγέννηση των ιστών.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ;

Τα αυτόλογα ενήλικα βλαστοκύτταρα (Autologous Adult Stem cells) έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος, όπως οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδες και ρήξεις τενόντων. Επί του παρόντος, τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται στις εκφυλιστικές παθήσεις του ώμου, του γόνατος, του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης όπως επίσης και σε τραυματισμούς των μαλακών μορίων (μυς, τένοντες, σύνδεσμοι) και τραυματισμούς που σχετίζονται με τα οστά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ;

– Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διαδικασιά ανάπλασης και αναγέννησης των ιστών μέσω της ενίσχυσης των φυσικών μηχανισμών επούλωσης του σώματος. Μ’αυτή τη διαδικασία γίνεται χρήση αυτόλογων ενήλικων βλαστοκυττάρων που προέρχονται από τον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς.
– Κατά τη διαδικασία, ο ιατρός αναρροφά μικρή ποσότητα μυελού των οστών από το οστό του λαγονίου, στην λεκάνη. Κατόπιν επεξεργασίας, η οποία διαρκεί περί τα 15 λεπτά, το συμπύκνωμα ενίεται στο σημείο του τραυματισμού ή της εκφυλισμένης άρθρωσης. Συνολικά, η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 45 λεπτά.
– Η διαδικασία είναι γρήγορη και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να ολοκληρωθεί με μέτρια καταστολή του ασθενούς.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here