Κορονοϊός: «Βόμβα» ειδικών για πάνω από 3.000 κρούσματα – Πότε περιμένουμε αποκλιμάκωση

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Για τα ενεργά κρούσματα στη χώρας αλλά και τις προβλέψεις του για τον επόμενο μήνα μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε – μιλώντας στο Mega – ότι «βλέπουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση μέχρι τέλος του μήνα πανελλαδικά, που θα μας οδηγήσει δυστυχώς σε επίπεδα πολύ κοντά σε εκείνα του Νοεμβρίου. Εγώ αυτό που χρησιμοποιώ σαν δείκτη είναι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος ορός, αυτή η τιμή είναι πολύ πιο μικρή από αυτές που βλέπουμε κάθε μέρα. Αυτός ο δείκτης τον Νοέμβριο ήταν 2.600 η μέγιστη τιμή. Τώρα βλέπουμε ότι μπορεί να φτάσουμε τα 2.600 στο τέλος του Μάρτη και να ξεπεράσουμε και τις 3.000».

Σχετικά με την Αττική ο καθηγητής ανέφερε ότι: «Είναι σε μια φάση αρχής αποκλιμάκωσης, έχουμε μείωση της αυξητικής πορείας. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα στην Αττική, αλλά με δεδομένη την πίεση της υπερμετάδοσης των μεταλλαγμένων στελεχών δεν θα δούμε θεαματικά δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις μεταλλάξεις ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε: «Σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσουν συνολικά οι μεταλλάξεις καθώς η δυνατότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη και η διασπορά είναι πολύ μεγάλη σε όλη τη χώρα. Αυτό αλλάζει τα σενάρια και το πεδίο. Χρειάζεται να προσέξουμε τώρα διπλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να ανοίξουμε χωρίς να ρισκάρουμε υπερβολικά».

Όσον αφορά τα κορoνοπάρτι αλλά και τις πορείες που διοργανώνονται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής τόνισε: «Προφανέστατα τα πάρτι και τα νυχτερινά κέντρα είναι χώροι διασποράς. Οι πορείες είναι κάτι διαφορετικό. Γίνονται σε ανοιχτό χώρο και εξαρτάται πώς γίνονται. Αν γίνονται με μέτρα προστασίας μπορεί να μην είναι μεγάλες εστίες μετάδοσης. Είναι κρίσιμο για όλους ότι πρέπει να πηγαίνουν στις πορείες με σύνεση σε ότι αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας».

Τέλος κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα ενεργά κρούσματα τα οποία έχουν φτάσει τα 92.000 συνολικά στη χώρα μας. 45.000 εντοπίζονται στην Αττική και 11.000 στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει φτάσει στο 62% σε κενές κλίνες ΜΕΘ. Στο 92% είναι η Αττική.

Η κατάσταση στη χώρα

Για ένα ακόμα 24ωρο, η Αττική κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα. Από τα 2.512 που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (13.03) από τον ΕΟΔΥ, στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν τα 1.180 από αυτά με το κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση.

Το lockdown, με τέτοια επιδημιολογική εικόνα, ήταν δεδομένο πως θα παραταθεί, και αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Στην Αττική η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού παρά τα μέτρα και την προσπάθεια που γίνεται να ανακοπεί η αυξητική τάση που παρουσιάζει η πανδημία, δεν υπάρχει για την ώρα αισιόδοξο αποτέλεσμα. Είναι ενδεικτικό πως μόνο τη Δευτέρα (08.03) καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων (556), ενώ όλες τις υπόλοιπες ημέρες τα κρούσματα ήταν πάνω από 1.000.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, από την προηγούμενη Δευτέρα (08.03) μέχρι και σήμερα (13.03), στην Αττική καταγράφηκαν 7.049 κρούσματα. Επιβεβαιώνεται έτσι και αυτό που υποστήριξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής όταν έκανε λόγο για 10.000 ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο.

Τα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες έξι ημέρες

Ημερομηνία

Κρούσματα στην Αττική

8 Μαρτίου

556

9 Μαρτίου

1.572

10 Μαρτίου

1.322

11 Μαρτίου

1.282

12 Μαρτίου

1.137

13 Μαρτίου

1.180

Σύνολο

7.049

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here