Πάρκινσον: Οι επιστήμονες είναι κοντά σε νέα δεδομένα για τη διάγνωση της νόσου

Τα ευρήματα προσφέρουν ελπίδα ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα πρωτοποριακό νέο τεστ για τη διάγνωση της εκφυλιστικής κατάστασης μέσω ενός απλού και ανώδυνου επιχρίσματος δέρματος. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ έχουν αναπτύξει μια τεχνική που λειτουργεί αναλύοντας τις ενώσεις που βρίσκονται στο σμήγμα – τη λιπαρή ουσία που επικαλύπτει και προστατεύει το δέρμα – και εντοπίζει τις αλλαγές σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Το Sebum είναι πλούσιο σε λιπιδικά μόρια και είναι ένα από τα λιγότερο μελετημένα βιολογικά υγρά στη διάγνωση της πάθησης. Τα άτομα με Πάρκινσον μπορεί να παράγουν περισσότερο σμήγμα από το κανονικό – μια κατάσταση γνωστή ως σμηγματόρροια.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από φιλανθρωπικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου Parkinson και το Ίδρυμα Michael J. Fox καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Manchester Innovation Factory. Το έργο χρηματοδοτήθηκε αρχικά μετά από παρατήρηση της Joy Milne, της οποίας ο σύζυγος διαγνώστηκε με Parkinson σε ηλικία 45 ετών. Σε συνεργασία με τον Δρ Tilo Kunath στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η Joy έδειξε μια απίστευτη ικανότητα να διακρίνει μια διακριτική μυρωδιά του Πάρκινσον σε άτομα που χρησιμοποιούν την αίσθηση της μυρωδιάς, ακόμη και πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα σε αυτούς που έχουν προσβληθεί.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Perdita Barran, του Πανεπιστήμιου του Μάντσεστερ, και τον κλινικό επικεφαλής καθηγητή Monty Silverdale στο Salford Royal Foundation Trust, προσέλαβε 500 άτομα με και χωρίς Parkinson. Δείγματα σμήγματος λήφθηκαν από το άνω τμήμα της πλάτης τους για ανάλυση. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους φασματομετρίας μάζας, εντοπίστηκαν 10 χημικές ενώσεις στο σμήγμα που είναι αυξημένες ή μειωμένες σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να διακρίνουν τα άτομα με Parkinson με ακρίβεια 85 τοις εκατό.

Η ομάδα επιβεβαίωσε τα προηγούμενα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο ACS Central Science, ότι οι πτητικές ενώσεις στο δέρμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της κατάστασης, αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων που έλαβαν δείγμα και συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων από την Ολλανδία, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, η φασματομετρία μάζας υψηλής ανάλυσης χρησιμοποιήθηκε για την περιγραφή της σύνθετης χημικής υπογραφής στο σμήγμα των ατόμων με Πάρκινσον και εμφανίζει λεπτές αλλά θεμελιώδεις αλλαγές καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. Η λεπτομερής ανάλυση έδειξε αλλαγές σε άτομα με επεξεργασία λιπιδίων και μιτοχονδρίων του Πάρκινσον. Τα προβλήματα με τα μιτοχόνδρια – τις μικροσκοπικές μπαταρίες που παράγουν ενέργεια που τροφοδοτούν τα κύτταρα – είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Parkinson.

Αυτό σημαίνει ότι αυτή η «παγκόσμια πρώτη» στρατηγική δοκιμών δεν είναι μόνο χρήσιμη στη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον αλλά και στην παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here